Питання реформування правоохоронної системи обговорювали під час зустрічі Голова Верховної Ради України Андрій Парубій із Головою Консультативної місії Європейського Союзу в Україні Кястутісом Ланчінскасом (на знімку).

Глава українського парламенту привітав К. Ланчінскаса з обранням на цю відповідальну посаду, висловивши переконання, що його досвід роботи у правоохоронних органах і у реформуванні правоохоронної системи відповідно до вимог ЄС стануть дуже корисні і для нашої держави.

А. Парубій зазначив, що для України реформа правоохоронних органів є одним із пріоритетів. І вже зроблено декілька важливих і рішучих кроків у цьому напрямі, зокрема — створення Національної поліції. «Нам доводиться ламати старі стереотипи, проводячи реформи, шукати нових людей і нові форми, — сказав він. — Нині ми працюємо над зміцненням механізмів парламентського контролю щодо реформування правоохоронних органів і дуже покладаємося на співпрацю».

Консультативну місію ЄС було створено з метою надання допомоги Україні в секторі цивільної безпеки. Місія працює в Україні вже понад рік, і за цей час було надано багато консультативної та матеріально-технічної допомоги, проведено експертизи, надано пропозиції щодо розробки певних законопроектів. Кястутіс Ланчінскас уже 100 днів перебуває в Києві на посаді керівника місії. Він звернув увагу на те, що безпека держави складається із двох складових — зовнішня безпека, за яку відповідає Міністерство оборони, і внутрішня безпека, за яку відповідальна правоохоронна система. Ці дві системи, за його словами, повинні бути об’єднані, оскільки мають дуже важливі завдання. На його власну думку, як колишнього поліцейського, друга система є найважливішою. К. Ланчінскас висловив готовність до продовження співпраці з Україною для надання допомоги українським партнерам. На його погляд, ключовим елементом діяльності правоохоронної системи є закон про мирні зібрання, оскільки українське суспільство дуже активне. І цей закон є важливим і для організаторів масових заходів, і для працівників правоохоронних органів.

Присутня на зустрічі народний депутат України Марія Іонова (фракція Блоку Петра Порошенка), котра входить до складу Комітету Верховної Ради з питань європейської інтеграції, зазначила, що Україні фактично за рік вдалося побудувати армію. У цьому вона переконалася на власні очі, буваючи на фронті як волонтер.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.