У Комітеті Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу (ПЕК) відбувся круглий стіл «Стан виконання Національного плану дій з відновлювальної енергетики на період до 2020 року: парламентський контроль». У фокусі дискусії — подолання перешкод та подальші кроки для розвитку «зеленої» енергетики в країні.

 

Народний депутат України, в.о. голови Комітету з питань ПЕК Олександр Домбровський казав про необхідність прискорення розвитку відновлюваної енергетики в Україні та навів статистичні дані щодо розбудови цієї сфери у провідних країнах світу, що вражають своїми масштабами. Так, протягом першого кварталу 2016 року у США введено в експлуатацію 1,5 ГВт потужностей відновлюваної енергетики. Стільки ж і в Україні, але за всі роки незалежності.


«Для нас важлива позиція Держенергоефективності, адже потрібно чітко зрозуміти, які рішення треба прийняти, щоб прискорити розвиток «зеленої» енергетики, заміщення газу, для того, щоб ми мали «чисту» калорію, чисте повітря, щоб виконували свої зовнішні зобов’язання», — підкреслив Олександр Домбровський.


У свою чергу голова Держенергоефективності Сергій Савчук розповів про хід виконання Національного плану дій з відновлюваної енергетики на період до 2020 року. Він повідомив, що реалізація Плану потребує майже 16 мільярдів євро інвестицій. «Залучення коштів у цю сферу означатиме для України розвиток економіки, малого і середнього бізнесу, нові робочі місця, впровадження інноваційних екологічно чистих технологій, енергетичну децентралізацію», — підкреслив посадовець. «Наше основне завдання — створювати конкурентоспроможний ринок, полегшувати ведення бізнесу в цій сфері, вдосконалювати законодавчу базу», — сказав Сергій Савчук, наголосивши, що один з основних законопроектів, розроблений за участі агентства, спрямований на створення конкурентоспроможного ринку тепла з альтернативних джерел енергії, і пропонує встановити стимулюючий тариф на виробництво тепла з альтернативних джерел для потреб бюджетних установ та населення на рівні 90 відсотків від газового тарифу. Голова Держенергоефективності висловив сподівання, що найближчим часом проект закону буде розглянуто Верховною Радою.


Серед інших законодавчих ініціатив Держенергоефективності — стимулювання встановлення сонячних та вітрових електричних станцій на території приватних домогосподарств; зарахування теплових насосів до обладнання, яке використовує відновлювані джерела енергії; розвиток сфери рідкого біопалива на транспорті; забезпечення використання потенціалу високоефективної когенерації; скасування вимоги щодо ведення державного реєстру виробників рідких біологічних видів палива та біогазів.


Учасники круглого столу дійшли згоди, що 2016-й можна зробити роком прориву та інтенсивного розвитку відновлюваної енергетики. І для цього потрібно максимально об’єднати зусилля всіх гілок влади, експертів, профільних асоціацій.

 

ДОВІДКОВО

 

Національний план дій з відновлюваної енергетики на період до 2020 року затверджено розпорядженням Кабінету Міністрів України від 1 жовтня 2014 року №902-р.

 

За матеріалами Управління комунікації та зв’язків з громадськістю Верховної Ради.