Як уже повідомила наша газета у вчорашньому номері, на Каннському кінофестивалі українка Марися Нікітюк отримала премію імені Кшиштофа Кешльовського за свій кіносценарій «Коли падають дерева». Премія присуджується сценаристам із Центральної та Східної Європи. Україна цього року вперше брала участь у конкурсі й одразу вийшла у фаворити. Марися Нікітюк, окрім почесної відзнаки, отримала 10 000 євро на реалізацію фільму за своїм сценарієм.

З нічого нічого не буває! За свої неповні 30 років киянка Марися Нікітюк чим тільки не займалася! Закінчила Інститут журналістики Національного університету імені Тараса Шевченка, потім у Театральному університеті імені Карпенка-Карого несподівано захистила магістерську дисертацію, присвячену японському театру. А ще перед тим створила авторський портал Teatre.com.ua, де протягом 2007—2012 років дуже активно, яскраво й сміливо писала про сучасне українське та світове театральне мистецтво. Ще не маючи диплома театрознавця, вона сама створила собі ім’я в українській театральній критиці. Також займалася художньою фотографією й навіть влаштувала персональну виставку своїх знімків. Була одним з ініціаторів створення в Україні Міжнародного фестивалю «Тиждень актуальної п’єси». Успішно пише і видає прозу, п’єси, якими цікавляться театри, та кіносценарії, за якими охоче знімають стрічки наші кіношники нового покоління та які успішно показують на кінофестивалях вдома і за кордоном. Від 2013 року Марися займається виключно кінематографом. Поки що як режисер вона знімала тільки короткометражки. Отже, «Коли падають дерева» стане її першим повнометражним фільмом. Це буде ігрове кіно з сучасного українського життя в стилі магічного реалізму.

ЦИФРА

На сьогодні на рахунку Марисі Нікітюк — 3 театральні п’єси, 13 кіносценаріїв (половина з них екранізована) та 10 оповідань (у книжці «Безодня (історії судного дня)», «Видавництво Анетти Антоненко», Львів, 2015).

 

 

Марися Нікітюк під час отримання премії імені Кшиштофа Кешльовського.

Фото зі сторінки Ігоря Савиченка у Фейсбуці.