У Каневі 22 травня, у 155-ту річницю перепоховання Тараса Шевченка з холодного петербурзького цвинтаря на видноколу Чернечу гору, звершилась двадцять п’ята врочиста хода пам’яті «Останнім шляхом Кобзаря».


За традицією, багатотисячна людська ріка, заквітчана портретом Кобзаря, рушниками та півоніями, пропливла набережною Канева до місця останнього спочинку батька української нації.


— Подивіться, — схвильовано поділилася канівська поетеса і громадський діяч Віра Носенко, — скільки навколо молодих облич, людей старшого віку, демобілізованих воїнів із зони АТО! Душа наповнюється гордістю, виринають із пам’яті слова Пророка: «Борітеся — поборете! Вам Бог помагає!». Вірю, наш народ здолає всі негаразди і переможе. З нами слово Кобзаря, сила його духу і волі.


На Чернечій горі після покладання квітів до могили поета боєць полку Нацгвардії «Азов» Ілля Зелінський передав до музею Шевченківського національного заповідника символічну знахідку зі східного фронту.


— Це книга про Тараса Шевченка, — пояснив азовець. — Називається вона «Вічний, як народ». Я знайшов її у школі селища Щирокине, яке ми визволяли від окупантів.

Книжка побувала у вогні, та не згоріла... Ще один подарунок музею — 20-метровий рушник — привезли студенти Чернігівського національного університету. Молодь виготовила його власноруч на знак великої шани до «апостола правди і любові».


У музеї на Чернечій горі відбулась також ще одна врочиста подія. Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич вручила відзнаки переможцям VІ міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка. Делегації українців із Румунії та Польщі передали Кобзаревому дому книжки про поета, видані в їхніх країнах. Вклонилися українському генію представники громад із міст-побратимів Канева, німецького Фірзена та французького Ламберсара.


У вшануванні пам’яті Пророка нації взяли також участь народні депутати України нинішнього та минулих скликань Олег Ляшко, Олег Петренко, Владислав Голуб, Микола Томенко, Степан Хмара, Юрій Кармазін та інші.

Черкаська область.