Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля, що півтора року тому переїхав з Луганська до Сєверодонецька, напередодні свого вікового ювілею, практично розпочинає нове життя. Нещодавно колектив відзначено на Київській міжнародній виставці «Сучасні навчальні заклади». Він єдиний серед 28 переміщених отримав Гран-прі «Лідер науково-технічної діяльності». За активну присутність науковців університету у наукометричній базі Scopus виш нагороджено мертифікатом «За якість наукових публікацій», золотою медаллю в номінації «Психологічна підтримка дітей та молоді, що перебуває в складних ситуаціях», Почесним дипломом «За мужність і самовіддачу в збереженні творчих надбань вітчизняної освіти в умовах військової агресії».

Показово, що СНУ продовжує брати активну участь у дев’яти міжнародних освітніх асоціаціях. Серед них — Велика хартія європейських університетів (м. Болонья, Італія), Міжнародна асоціація університетів (м. Париж, Франція), Європейська асоціація університетів (м. Брюссель, Бельгія). Він виконує майже 130 угод про співробітництво із закордонними навчальними закладами, науково-дослідними та іншими організаціями тридцяти країн. Найбільш плідною є робота з міжнародних програм «Mobіlіty Іnternatіonal USA» (з питань інклюзивної освіти), «Програма Фулбрайт в Україні», «Hermes», «Erasmus+», «Erasmus Mundus» тощо.

Колись СНУ починався з машинобудівного інституту, тісно пов’язаного із залізничним транспортом. Сьогодні його участь у Глобальній мережі університетів цієї галузі (Global Network of Raіlway Unіversіtіtes), що сприяє професійній підготовці в спільних проектах, навчальних програмах і курсах, продовжується. Кафедра «Прикладна механіка та металургія» співпрацює з науковцями Німеччини та Великобританії. Студенти проходять практику на західних промислових підприємствах. Використовується сучасна ліцензійна програма комп’ютерного моделювання ливарних процесів WіnCast, що отримана як грант. На жаль, сьогодні можливості університету, через відомі причини, обмежені. Тому так важливо, що він отримав кілька грантів від міжнародних донорів.

— Найбільший із них, — розповідає ректор університету, доктор технічних наук, професор Ольга Поркуян (на знімку), — становить 529 тисяч євро. Його призначення — відновлення функціонування евакуйованого вишу. Завдяки цьому інноваційному грантовому проекту (де використовуються й кошти самого університету), а також підтримки USAІD, ПРООН, Британської Ради, інших організацій паралельно з навчально-науковим процесом ми розгорнули відновлення потужного навчального комплексу.

Це відбувається головним чином на базі місцевого філіалу університету з його навчально-лабораторними корпусами, гуртожитками (вони є не тільки в Сєверодонецьку, а й у Рубіжному). Зрозуміло, для теперішніх майже тисячі співробітників та вчетверо вищої кількості студентів потрібно набагато більше. Отже, проводяться відповідні ремонтні, оздоблювальні роботи. Зокрема, два поверхи великого головного корпусу колишнього філіалу, що з різних причин простоювали, тепер будуть використовуватися.

Особливу увагу звернули на енергозбереження. Встановлено автономні котельні з регулюючими системами для оптимізації температурних режимів, нові вікна тощо. Це дає змогу майже вдвічі зменшити витрати на обігрів приміщень. Ефекту додасть і утеплення фасадів. Заощаджені гроші підуть на вдосконалення роботи, навчання та побуту.

Крім того, оновили робочі місця викладачів. Більш комфортні умови отримують і студенти. Основні плани за грантом ЄС близькі до виконання. Хоча, по суті, це тільки початок. Водночас умови, що склалися, відзначає ректор, стимулювали розвиток дистанційної форми навчання. Для цього вже придбано комп’ютерну, мережеву та офісну техніку.

— У нас є всі можливості стати провідними в цьому напрямі, гнучко адаптуватися до студентів із різними можливостями, — каже Ольга Вікторівна. Університет — це інтелектуальний центр регіону. — Від його діяльності, від того, які молоді кадри він готує, залежить майбутнє Луганщини, її розвиток. Тобто націлюємося на досить амбітні та масштабі завдання. Але спочатку — буденна проза. Наявних площ все-таки бракує, — тому структуру вишу пристосовуємо до них. Складніше із житлом, бо більшість студентів вимушені знімати квартири. Згодом вирішимо й це питання.

Триває пошук шляхів отримання нового наукового обладнання. Тут університет спирається на програму «Горизонт-2020». Подали грантові заявки. У перспективі — впровадження нових технологій, створення відкритого університету. Досягнення цієї мети, підкріплене міжнародною підтримкою, надає оптимізму, творчої енергії науковцям, викладачам, аспірантам, студентам. Вони вибороли й виборюють малі гранти за освітніми проектами, програмами стажування за кордоном, розвитку студентського самоврядування. Інтеграція в європейську систему освіти набирає обертів.

Оскільки в регіоні розвинуті хімічна, електронна промисловість, енергетика, орієнтуються на отримання сучасного дослідницького обладнання. Воно стане у пригоді для захисту нових дисертацій, одержання чергових патентів на винаходи та впровадження їх у виробництво. За великим рахунком, ставиться за мету зупинити відтік наукових кадрів, молоді. А їх є чим зацікавити, — до того ж нашими, українськими інноваціями. Східноукраїнський національний університет плідно співпрацює і з Національною академією наук України. Торік за ініціативою кафедри «Прикладна механіка та металургія» підписали договір про створення єдиного освітньо-професійного та науково-технічного комплексу з Фізико-технологічним інститутом металів та сплавів НАНУ.

Отже, можна сподіватися на новий імпульс в науково-технічному розвитку краю.

Семен ПЕРЦОВСЬКИЙ, заслужений журналіст України, секретар регіональної організації НСЖУ.

Сєверодонецьк.

Фото надано автором.