Міністерство соціальної політики спільно зі Світовим банком домовилися про співпрацю у сфері удосконалення надання соціальних допомог та пільг населенню. Зокрема, щодо спрощення механізму призначення таких виплат. Про це під час засідання Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення повідомив міністр Андрій Рева.


Власне, на комітетському засіданні розглядався стан виконання рекомендацій (були затверджені комітетом у грудні 2015 року) щодо реалізації законів про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям. Попри те, що депутати визнали: рекомендації виконані лише частково, А. Рева запевнив присутніх, що Мінсоцполітики й надалі вживатиме заходів щодо їх виконання. Зокрема, щодо збільшення рівня забезпечення прожиткового мінімуму для призначення державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям.


Підсумовуючи розгляд питання, народний депутат Сергій Каплін заявив: «Комітету спільно з Мінсоцполітики та урядом загалом потрібно дуже багато працювати, щоб знайти можливість суттєво підвищити розміри соціальних стандартів та допомог для людей, які потрапили у складні життєві обставини та потребують допомоги від держави. Але водночас є неприпустимим і мають каратися ті громадяни, які мають стабільний дохід, але, надаючи недостовірну інформацію, також отримують соціальну допомогу. Тому необхідно запровадити жорстку відповідальність за такі зловживання».


За результатами обговорення комітет ухвалив рішення про стан виконання рекомендацій узяти до відома, а також поставити на контроль подальше їх виконання.

 


Законопроект суперечить Конституції

 


Комітет Верховної Ради з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування рекомендує парламенту відхилити законопроект про внесення змін до статті 8 Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» (щодо приведення положення про призначення місцевих виборів у відповідність до чинного законодавства).


Голова підкомітету з питань місцевих органів виконавчої влади та територіального устрою Микола Федорук поінформував: зазначеним проектом закону пропонується викласти у новій редакції частину другу статті 8 Закону «Про добровільне об’єднання територіальних громад» та передбачити, що перші місцеві вибори депутатів сільської, селищної, міської ради об’єднаної територіальної громади та відповідно сільського, селищного, міського голови призначаються парламентом. Верховна Рада Автономної Республіки Крим, обласна рада звертається до парламенту з поданням про проведення таких перегонів одночасно з прийняттям рішення про утворення відповідної об’єднаної територіальної громади.


Микола Федорук повідомив, що згідно з висновком Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя, законопроект суперечить положенням Конституції. Зокрема, положеннями проекту передбачається призначення перших виборів до органів місцевого самоврядування об’єднаної територіальної громади Верховною Радою. Це суперечить пункту 30 частини першої статті 85 Основного Закону. Комітет Верховної Ради з питань запобігання і протидії корупції відзначає, що в цьому документі не виявлено корупціогенних факторів — законопроект відповідає вимогам антикорупційного законодавства. Разом з тим парламентарії звернули увагу на суперечність термінології та процедур. Це, на їх думку, може стати причиною зловживань під час призначення виборів та встановлення їх результатів.


Головне науково-експертне управління апарату Верховної Ради у своєму висновку зазначає, що питання, про яке йдеться у проекті, вже врегульовано законодавством. Водночас у разі прийняття поданого законопроекту виникне колізія між положеннями статей 7 та 8 Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад». У зв’язку з цим управління вважає доцільним за результатами розгляду у першому читанні законопроект відхилити.


Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.