На координаційній зустрічі представників проектів міжнародної технічної допомоги обговорено проміжний звіт діяльності ініціативи на виконання Плану дій із реалізації Декларації відкритості парламенту.

 

План дій із реалізації Декларації відкритості парламенту розроблено українськими організаціями моніторингу парламентської діяльності («ОПОРА», «ЧЕСНО», Transparency Іnternatіonal Україна, Ейдос, Інститут МедіаПрава) спільно з Верховною Радою та за підтримки Програми розвитку ООН в Україні. Цей план включає в себе 20 зобов’язань між парламентом і громадянським суспільством за такими напрямами: доступ до інформації; залучення громадян до парламентських процесів; звітність; технології та інновації. Нині до проекту «Відкритий парламент» долучені народні депутати, представники апарату Верховної Ради, українські та міжнародні громадські організації.

Координатор громадської мережі «ОПОРА» Ольга Айвазовська презентувала попередні показники законотворчої активності Верховної Ради за півтора року діяльності та розповіла про громадські інструменти для моніторингу парламенту, зокрема, презентувала Портал відкритих даних Верховної Ради України. До його розробки долучилися «ОПОРА» та апарат Верховної Ради за сприяння Програми розвитку ООН в Україні. Це веб-ресурс, на якому в структурованому вигляді містяться понад 110 базових наборів відкритих парламентських даних про законодавство, законопроекти, пленарні засідання, народних депутатів України та інше. «На основі цих даних можна створювати аналітичні продукти та веб-інструменти, які б надавали інформацію про роботу парламенту в максимально доступному вигляді», — наголосила експерт.

О. Айвазовська розповіла також про сайт для аналізу голосувань депутатів «Вони голосують для тебе», створений для відстежування політичних позицій народних депутатів та парламентських фракцій щодо окремих законопроектів та державних політик — децентралізації та декомунізації, держбюджету-2016 та реформи державної служби, відкликання партіями депутатів місцевих рад тощо. Промовець зазначила, що цей сайт — відкрита громадська платформа, де кожен може запропонувати свою власну «політику» і побачити її на сайті, а усі дані, що містяться на цьому ресурсі, доступні для завантаження у форматі відкритих даних.

За словами Ольги Айвазовської, довіра до українського парламенту з боку суспільства буде вищою, коли законодавча гілка влади працюватиме в прозорий, підзвітний та відкритий спосіб. «Інструменти громадського контролю, якими користуватимуться не лише експерти та аналітики, а й виборці, стимулюватимуть громадян бути більш свідомими під час делегування владних повноважень, а політиків — відповідальними за свої дії», -наголосила промовець.

На думку народного депутата Світлани Заліщук, ініціатива «Відкритий парламент» завдяки потужній роботі учасників досягла вже перших результатів. «Зокрема, у Верховній Раді було виділено спеціалізовані місця для роботи запитувачів з інформацією, в картку законопроекту на веб-сайті парламенту додано новий розділ «Проходження», розроблено механізм та готуються до публікації тексти депутатських звернень і відповідей на них. Найближчим часом планується запуск Порталу відкритих даних парламенту, де інформація про народних депутатів, законопроекти, фінансові та адміністративні дані буде оприлюднена в повному обсязі та у машинночитанному форматі», — підсумувала парламентарій.

Керівник проекту «ОПОРА-Рада» Олена Рибій презентувала перші результати моніторингу діяльності 105 депутатів-мажоритарників, на основі яких виходять щомісячні рейтинги депутатів щодо показників законодавчої роботи та роботи безпосередньо в округах. Окрім того, вона показала Всеукраїнську Мапу контактів приймалень 198 депутатів-мажоритарників та парламентських партій, яка покликана активізувати взаємодію громадян на місцях із народними депутатами та представниками парламентських партій у регіонах.

На думку голови ради «Лабораторія законодавчих ініціатив» Ігоря Когута, завдяки спільній роботі народних депутатів, громадських організацій, Голови Верховної Ради, апарату парламенту та інших державних інституцій за перші три місяці клопіткої роботи ініціативи «Відкритий парламент» вдалося досягти чимало з втілення в життя інколи досить непростих, але дуже важливих рішень для більшої відкритості роботи парламенту та зручного доступу до інформації пересічного громадянина.

 

За повідомленням інформаційного управління апарату Верховної Ради України.

 

Довідково

 

«Відкритий парламент» — міжнародна ініціатива, що координується робочою групою з питань законотворчої відкритості, яка в рамках ініціативи «Партнерство «Відкритий уряд» працює над поширенням найкращих практик відкритості парламентських процесів. Діяльність робочої групи базується на Декларації відкритості парламенту. Попереднім Головою Верховної Ради Володимиром Гройсманом було підписано розпорядження про затвердження Плану дій з реалізації Декларації відкритості парламенту. Основна мета проекту — забезпечення більшої прозорості роботи парламенту та залучення громадян до парламентських процесів.

 

Цитата

 

Народний депутат Світлана ЗАЛІЩУК: «Це абсолютно новий за якістю процес в історії українського парламентаризму, коли для реформи та впровадження кращих практик прозорості й відкритості об’єднуються парламентарії, громадськість, журналісти, представники державних органів».