Минулого сесійного тижня народні депутати проголосували в першому читанні зміни до деяких законодавчих актів, якими створюються сприятливі умови для впровадження благодійних текстових повідомлень. Не менш важливо — грошові перекази за допомогою есемесок мають намір звільнити від оподаткування.

 

Як зауважила під час брифінгу Світлана Войцеховська, на роботу над нововведеннями у законотворців та представників громадськості пішов майже рік. Серед авторів відповідного законопроекту також прізвища народних депутатів — Олександра Кірша та Ірини Єфремової. Усі троє входять до «Народного фронту». А от натхненниками таких напрацювань, каже С. Войцеховська, стали благодійники. Парламентарій нагадала, як 2014 року за рахунок смс-повідомлень наші співвітчизники зібрали 38 мільйонів гривень на єдиний номер 565. Мобільні оператори тоді пішли на все, щоб звільнити й спростити оподаткування цих повідомлень.

За словами представниці однієї з благодійних організацій, на відміну від народних депутатів, для них робота над пропозиціями до удосконалення вітчизняного законодавства триває вже третій рік. «Три роки тому ми вперше зібрали за круглий стіл всіх мобільних операторів країни, представників благодійних фондів та організацій і домовилися, що смс-благодійність має працювати», — каже вона. Громадські активісти апелюють до світового досвіду — мовляв, спосіб пожертвувань за допомогою повідомлень діє всюди. Отож у документах, винесених на розгляд парламентаріїв, втілили найкращий американський та європейський досвід.

«Ми багато років жили в країні, де чиновник збирає кошти і їх розподіляє», — заявив голова Комітету Верховної Ради з питань культури та духовності Микола Княжицький. Будь-який спосіб залучити громадян до прямої підтримки соціально-культурних ініціатив завжди блокувався державою, запевняє він, і водночас наголошує: запропоновані зміни дозволять зупинити корупцію навіть у такій, на перший погляд, безкорисливій справі.

Що ж пропонується зробити? Передусім статтю першу закону про благодійну діяльність та благодійні організації хочуть доповнити пунктом, в якому визначається сам термін «благодійне текстове повідомлення». Тут таки визначається, що за надсилання такого смс «з абонента стягується плата в розмірі не більше собівартості такої послуги». Закон про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг мають намір доповнити положенням, згідно з яким операції з перерахування коштів на цілі благодійної діяльності в межах текстового повідомлення не вважаються фінансовими. Пропонуються й інші нововведення в низку чинних нормативних актів, у тому числі, й у закон про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування.

На підкріплення цьому проектові змін розроблено інший — до авторства якого, крім уже зазначених народних депутатів, долучилося ще шестеро законотворців. У цьому документі пропонується внести зміни до Податкового кодексу. Так, зокрема, від оподаткування звільняються послуги з надсилання благодійного текстового повідомлення. Як йдеться в пояснювальній записці, ці корективи дозволять забезпечити перерахування адресату всієї суми, яку заявляє абонент.

Під час обговорення в залі обидва документи знайшли підтримку народних обранців від усіх політичних сил. Ніхто не висловився проти. Деякі окремі зауваження автори законопроектів обіцяли врахувати під час підготовки текстів до другого читання.

Кожен має право допомагати іншим і робити це чесно, прозоро та підзвітно, кажуть представники благодійних організацій. На їхню думку, такі законодавчі ініціативи дадуть змогу створити сприятливі умови для впровадження благодійних телекомунікаційних повідомлень. Попереду — процедура другого читання.