Наступного тижня парламент може ухвалити законопроект «Про судоустрій і статус суддів», що відкриває можливість голосування в другому читанні змін до Конституції.

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій разом із заступником глави парламенту Оксаною Сироїд, представниками фракцій зустрілися з членами Венеціанської комісії.

«Дякуємо вам за чітку підтримку нашої країни. Ми високо цінуємо внесок Венеціанської комісії в питаннях щодо України, зокрема, збереження територіальної цілісності нашої держави. Для нас важливою є підтримка європейських інституцій», — наголосив Андрій Парубій.

Голова Верховної Ради зазначив, що Україна проходить нелегкий період, вчиться захищати територіальну цілісність від мілітарного вторгнення, російської окупації й одночасно проводити реформи фактично у всіх сферах життя держави». «Це складне завдання, бо ми знаємо, як подібні реформи проводили наші сусіди із східноєвропейських країн», — сказав він.

Голова Верховної Ради розповів про ключові прерогативи у питаннях реформ. За його словами, на сьогодні важливим є завершення нововведень у судовій сфері. «У першому читанні вже ухвалені зміни до Конституції, які стосуються судових змін. Нині ми працюємо над тим, щоб на цій сесії спробувати вийти на друге читання», — підкреслив Андрій Парубій. Він поінформував, що протягом певного часу робоча група з представників парламенту, адміністрації Президента та уряду напрацьовували Закон «Про судоустрій і статус суддів», який дасть можливість вже вийти на фінішну пряму судової реформи.

Також, за його словами, важливою є реформа виборчого законодавства. «З цього приводу вже створена робоча група, яка працює, і цей шлях буде не менш складний, ніж шлях судових змін. Я про це можу говорити відповідально, бо свого часу ми вже пройшли важку, але плідну дискусію стосовно виборчому закону. Ми налаштовані змінити існуючу систему, зробити її максимально ефективною, адаптованою до теперішніх реалій в Україні», — підкреслив Голова Верховної Ради.

Андрій Парубій повідомив, що є автором і прихильником Виборчого кодексу з відкритими списками в регіональних представництвах. «Знаю, ця дискусія буде дуже складною. Водночас сповнений оптимізму, адже Україна продемонструвала у цьому напрямку великий прогрес. Ми за останні два роки змогли провести президентські, парламентські й місцеві перегони. До того ж, фактично волевиявлення у місцеві органи влади відбувалося за новим реформованим законом. Усі ці вибори були визнані міжнародним співтовариством як демократичні, відкриті й прозорі», — підкреслив глава парламенту.

Андрій Парубій також зауважив, що велика увага приділяється реформі Верховної Ради, яку напрацювали спільно з місією Пета Кокса та представниками Європарламенту. Ключові її положення імплементуємо через законопроект щодо змін до Регламенту, який розроблено і зареєстровано за участю голів найбільших фракцій. «Ми розраховуємо, що цієї сесії проект закону буде прийнятий і вже наступну сесію плануватимемо за новими правилами і методикою, котрі зроблять законодавчий орган більш ефективним і прозорим», — зазначив глава парламенту.

Заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд підкреслила: завдяки спільним зусиллям українських і європейських експертів вдалося знайти ті формули змін до Конституції, які дозволили би дійсно провести реформи. «Яким викликом є впровадження нового тексту, ми розуміли фактично з моменту, коли було проголосовано зміни до Основного Закону в першому читанні, тож почали роботу над імплементаційними законопроектами», — сказала вона.

Оксана Сироїд повідомила, що за цей період були погоджені зміни до Закону «Про судоустрій і статус суддів», процесуальних кодексів, до Закону «Про адвокатуру» тощо.

Заступник Голови Верховної Ради висловила критичне ставлення до змін, внесених у Закон «Про прокуратуру», та до призначення Генерального прокурора. «Спосіб, у який змінювався закон, зміст законопроекту і спосіб призначення Генпрокурора повністю суперечать всім європейським стандартам. І це дуже сильно підірвало довіру нашої політичної сили до процесу судової реформи. Усвідомлюючи її необхідність, сьогодні ми поки що не впевнені у добрих намірах глави держави на впровадження цих змін», — сказала заступник глави парламенту.

Стосовно виборчих нововведень, Оксана Сироїд підкреслила, що для України це не просто зміна системи, це один із ключових способів подолання політичної корупції. «Ми беззастережно хотіли б, аби українські олігархи стали успішними бізнесменами в майбутньому. Але для цього потрібно обмежити їх вплив на політичний процес, парламент, політичну систему. Поки цього не станеться, на жаль, ми не можемо очікувати ефективності від усіх інших реформ. Тому пропорційна система з відкритими списками могла б бути одним із ключових інструментів для подолання політичної корупції», — переконана вона.

Оксана Сироїд висловила готовність підтримати пропорційну систему з відкритими списками, ухвалення якої декларували всі, в тому числі й глава держави. «Сподіваюсь, що вони будуть віддані тому процесу до кінця, і чим швидше законопроект буде прийнятий, тим краще для якості політичної системи в Україні. Адже прийняття цього проекту закону стане запобіжником дочасних парламентських виборів, які беззастережно є великою загрозою для України», — наголосила заступник Голови Верховної Ради.

 

 

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, заступник Голови Верховної Ради України Оксана Сироїд, народний депутат України Тетяна Острікова. 

 

 

Зліва направо: співробітник відділу з правових питань, демократичних інститутів та фундаментальних прав секретаріату Венеціанської комісії Ради Європи Амая Убеда, член Венеціанської комісії Ради Європи Срджан Дармановіч, член Венеціанської комісії Міхаель Френдо — керівник делегації.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.