Майже все село Костянтинівка Новоодеського району Миколаївської області покрито камерами відеоспостереження. Хоча встановлено їх нещодавно, проте цим досвідом встигли зацікавитися в інших селах та навіть в обласному центрі.


— Встановити камери планували вже давно. Була крадіжка, зламали двері в сільському клубі, вкрали багато апаратури, — розповідає сільський голова Антон Паєнтко. — Село добре, всі одне одного знають, проте наше розташування таке, що його оточують 7—8 садових товариств. Траса державного значення поруч, як результат — чимало сторонніх.


На сесії депутати прийняли рішення про придбання обладнання відеоспостереження. Спочатку встановили сім камер із дев’яти запланованих. До нашого бюджету довелося вносити зміни, на щастя, село ніколи не було дотаційним, — каже Антон Паєнтко.


— На території сільради великий завод, багато підприємств, тож отримуємо кошти за оренду землі. Допомогли і зміни до Бюджетного кодексу: на території три заправки, відрахування з акцизного податку надходять до села. Будуємо та ремонтуємо дороги, немає проблем з освітленням, — зазначає він.


Та навіть з урахуванням цього проблема контролю за безпекою непокоїла селян. Депутати сільської ради встановлення системи відеоспостереження підтримали одноголосно, загалом позитивно сприйняли її й мешканці Костянтинівки. Єдине — багато хто з молоді побоювався за таємницю свого особистого життя: «А як піду на побачення, а на мене все село дивитиметься, з ким гуляю?». У селі встановлено швидкісний Інтернет, і кожен охочий може в режимі реального часу побачити зображення з камер.


Надходить інформація й до поліції. Оскільки дільничний інспектор, окрім Костянтинівки, несе відповідальність ще за декілька сіл, то тут вирішили на допомогу поліції створити добровільний загін. Місцеві «мисливці» (15 осіб) готові за викликом протягом п’яти хвилин прибути до будь-якої точки в селі.


А несподіваним наслідком встановлення відеокамер стало те, що тепер тут значно слухняніші місцеві школярі. Вони часто запитували: «А там, що, все видно, як ми поводимося?» — і дійшли висновку, що не варто покладатися на випадок, що тебе не побачать за бешкетуванням.

Миколаївська область.