В обласному центрі Дніпропетровщини офіційно відкрився музей АТО. Точніше, його вулична експозиція. Виставку розмістили на території історичного музею, одразу за експонатами про Другу світову.

25 травня в центрі Дніпра з’явилися «Дороги Донбасу». Саме так називається вулична частина нового музею. Експозицію дійсно побудовано у вигляді дороги, пройшовши якою можна побачити маленьку частину тих жахів, з якими зіткнулися українські воїни на сході України. За словами організаторів, музей не випадково з’явився саме в цьому місті. Дніпропетровська область була однією з перших, хто прийняв на себе удар ворога. І в прямому, і в переносному значенні. Дніпропетровщина зробила вагомий внесок у визволення інших територій. Вона відправила на війну рекордну кількість мобілізованих — майже 25 тисяч. Через місцеві госпіталі й лікарні пройшло понад 12 тисяч поранених. А 428 жителів області віддали свої життя за мир в Україні.
На заході побували головний лікар лікарні імені Мечникова Сергій Риженко, відомі волонтери Тетяна Губа й Тетяна Ричкова, а також гостя зі столиці — співачка Світлана Тарабарова, яка виконала для присутніх Гімн України а капела.

Я сподівався, що цієї експозиції не буде...

Такими словами відкрив офіційну частину заходу Іван Начовний — відомий волонтер, радник голови Дніпропетровської облдержадміністрації, один з ідейних натхненників і організаторів музею. Як учасник АТО, боєць 
93-ї бригади, він на власні очі бачив усе, що відбувалося в зоні конфлікту:
— Я сподівався, що в Україні більше ніколи не з’явиться експозиція, присвячена війні. Але війна прийшла. І наш обов’язок — показати людям, як це є насправді.
За словами Івана Начовного, ідея створення цього музею з’явилася навесні 2015 року, коли багато патріотично налаштованих жителів міста повернулися з війни й почали шукати себе у волонтерській діяльності. Учорашні солдати проводили уроки пам’яті, але незабаром зрозуміли, що потрібно робити щось більше. Тоді й з’явилася думка створити музей, у якому можна буде показати громадянський подвиг жителів Дніпропетровщини — медиків, волонтерів і, звичайно, бійців АТО.
— В 2015 році ми часто їздили в «зону», проїжджали наші колишні блокпости, пам’ятні місця, згадували наших загиблих на цій землі побратимів. Мине пару років, і все почне стиратися з пам’яті. І отоді ми подумали, що в кожному такому місці повинен бути свій пам’ятний знак. Щоб люди знали й пам’ятали, — сказав боєць.
Більшість експонатів виставки були привезені із зони АТО. Втім, є й такі, які створили штучно — на війні вони не були, однак реалістично вписалися в композицію. А от усі дірки на експонатах справжні — від куль і осколків. Загалом у музеї приблизно 300 експонатів.

Приходь і дивися

Першими в музей пустили журналістів. Окремо для них провели екскурсію «Дорогами Донбасу». На вході гостей зустрічає типовий український блокпост і розбита осколками й кулями машина-«таблетка». На таких наші медики вивозили з передової поранених бійців. Рятуючи чужі життя, нерідко ризикували своїм. Далі, уздовж дороги, ідуть покажчики міст, що стали знаковими в ході військового конфлікту. Є тут і Слов’янськ із Краматорськом — уже давно визволені. Є й Луганськ з Донецьком, ще окуповані терористами. Зайшовши до музею, кожен відвідувач зможе поринути в ту атмосферу, яка досі панує на сході України.
Окремий куточок «дороги» присвячено українським «кіборгам» — захисникам Донецького аеропорту. Також у музеї можна побачити розбиту вибухом башту танка, БТР, зразки озброєння, згорілі машини, на яких пересувалися і військовослужбовці, і волонтери.
Історія АТО розповіддю екскурсовода проведе відвідувача через такі «віхи», як Іловайськ, Волноваха, Сєверодонецьк, Маріуполь, а також Мар’їнка та Авдіївка, де досі йдуть активні бойові дії. Коли відкриється внутрішня експозиція музею, там можна буде довідатися невигадані історії про людей, які брали участь у війні. Один з таких хлопців — Іван Погорєлий — став прототипом пам’ятника солдатові, що рятує маленьку дівчинку. Цей експонат уже є на території музею (на знімку нижче).
Вхід до музею — безплатний, з формуванням груп проводитимуть екскурсії. А вестимуть їх і співробітники Дніпропетровського історичного музею, і демобілізовані учасники АТО.

Дніпропетровськ.

 

 

Це не просто символ. Це реальний випадок, відлитий у бронзі.

 

 

 

Іван Начовний (праворуч) — учасник АТО, волонтер, один з організаторів музею.

Фото автора.