Бучач, невеликий райцентр на Тернопільщині, має славне минуле. Тут народився Нобелівський лауреат Шмуель Агнон, творили неперевершений майстер дерев’яної скульптури середини ХVІІІ століття Іоанн Георг Пінзель і не менш талановитий архітектор тих часів Бернард Меретин... Місто відоме своєю ратушею в стилі українського бароко, замком, монастирем отців-василіян... 

У Бучачі зберігся старовинний дворик, ентузіасти використовують його як мистецьку сцену для тутешніх талантів, щоб долучати земляків до прекрасного. Назвали проект «Арт-двір». Щонеділі тут — концерти, літературні вечори, вистави... У під’їзді будинку розгорнуто виставки світлин на різну тематику, поштових листівок, вишитих картин тощо. Ініціатор проекту — музикант, громадський діяч Віктор Гребеньовський. Він колись разом з гуртом «Опус» грав на вулицях німецького Дрездена, неподалік знаменитої картинної галереї. Грали вони справді чудово. Там і почерпнув Віктор ідею створення мистецького дворика: бачив, як бережуть німці свою старовину. Його підтримала громадськість — так він і з’явився. Тут побували гості з Тернополя, Києва, Львова, Івано-Франківська, Донецька, Запоріжжя, та й з-за кордону. Нещодавно в «Арт-дворі» відкрили новий сезон. У програмі — виступи тутешніх колективів художньої самодіяльності «Перлина», «Нові веселі гудаки», інструментального ансамблю «Опус», презентація нових літературних творів Олени Сурм’як-Козаренко та багато іншого цікавого. В «Арт-дворі» ніде яблуку буде впасти!
А Віктор Гребеньовський став координатором нового проекту — Дні Пінзеля у Бучачі (на початку червня). Після виставки творів знаменитого скульптора у Луврі інтерес до нього дещо підупав, тож треба його поновити. Як розповів пан Гребеньовський «Голосу України», під час днів мешканці райцентру та гості зможуть ознайомитися з архітектурними пам’ятками, роботами Пінзеля, будуть і екскурсійні маршрути у село Рукомиш до фігури Святого Онуфрія (жителі села не захотіли розлучатися з нею навіть заради виставки у Луврі), а вечорами у костелі Успіння Богородиці серед скульптур талановитого майстра відбудуться концерти камерної музики.

Тернопільська область.

 

 

На знімку: в «Арт-дворі» завжди цікаво.

Фото з архіву проекту.