Міністерством охорони здоров’я України зареєстровано в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань Державну установу «Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України». Як повідомили «Голосу України» у прес-службі МОЗ, новоутворений Центр стане науково-практичною установою медичного профілю, що здійснюватиме функції із забезпечення збереження і зміцнення здоров’я населення, проведення соціально-гігієнічного моніторингу захворювань, епідеміологічного нагляду та біологічної безпеки, групової та популяційної профілактики захворюваності, боротьби з епідеміями та стратегічного управління з питань громадського здоров’я.


Створення Центру громадського здоров’я є одним із головних етапів впровадження комплексної реформи з удосконалення та оптимізації системи громадського здоров’я, що є частиною імплементації Україною Угоди про асоціацію між нашою країною та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії та їхніми державами-членами.


Його діяльність має забезпечити реалізацію десяти основних оперативних функцій громадського здоров’я, серед яких, зокрема, здійснення епіднагляду та оцінка стану здоров’я і благополуччя населення, моніторинг та реагування на небезпеки для здоров’я, в тому числі в разі надзвичайних ситуацій, забезпечення стратегічного керівництва в інтересах здоров’я і благополуччя в галузі охорони здоров’я.


Зазначена установа сформована на основі вивчення міжнародного досвіду, за зразком європейських та американських центрів контролю та попередження захворюваності.


Основне завдання Центру — розвиток системи громадського здоров’я та формування стійкої системи епідеміологічного нагляду в Україні, а саме попередження і контроль інфекційних хвороб (ВІЛ/СНІД, туберкульоз, грип, поліомієліт, гепатити, інші), підвищення готовності до ризику спалахів високопатогенних недуг, пропагування здорового способу життя, визначення основних детермінант здоров’я та проблем в галузі охорони здоров’я; здійснення оцінки ризиків, лабораторних досліджень, прогнозування.

Установа матиме ресурси для реагування у випадку надзвичайних ситуацій, пов’язаних зі здоров’ям (наприклад, епідемія) тощо.