Ранкове засідання 3 червня

На початку засідання Голова Верховної Ради Андрій Парубій привітав журналістів із професійним святом та повідомив, що проект закону про боротьбу з нелегальним видобутком бурштину вже розроблено спеціальною робочою групою, яка була створена відповідним рішенням парламенту. «Залишився останній етап — це узгодження з урядом цього питання. Я переконаний, що вже найближчим часом, можливо, навіть наступного тижня, вже узгоджений законопроект потрапить до сесійної зали і ми цю ганебну для України проблему зможемо спільно вирішити», — сказав він.

Під час години запитань до уряду Прем’єр-міністр Володимир Гройсман повідомив, що дав доручення Міністерству екології та природних ресурсів вивчити стан усіх сміттєзвалищ в Україні. 

 «Ні для кого не секрет, що сміттєзвалища в Україні знаходяться у тотально жахливому стані. Так далі не може бути, оскільки це питання надзвичайної ваги. Мова йде і про екологічну ситуацію, і поводження з твердими побутовими відходами», — сказав В. Гройсман та зазначив, що рекультивація Грибовицького сміттєзвалища у Львівській області, де сталася жахлива трагедія, — це завдання місцевої влади.

«Уряд чи державна влада не управляє цим полігоном, не рекультивує, ніяким чином не впливає на його функціонування. Тому вважаю, що в умовах фінансової децентралізації провести рекультивацію полігона можливо власними ресурсами місцевих бюджетів. Це питання суто господарське, його потрібно було вирішити уже давно», — наголосив прем’єр. Водночас В. Гройсман повідомив, що уряд може виділити матеріальну допомогу сім’ям загиблих під час пожежі на сміттєзвалищі, якщо місцева влада не має необхідних ресурсів.

Коментуючи цінову ситуацію на ринку пального, глава уряду зазначив, що результати розслідування Антимонопольного комітету стосовно причин підвищення цін на пальне на деяких автозаправних станціях треба очікувати через чотири-шість місяців. Однак у цьому питанні уряду потрібна підтримка парламенту, щоб внести зміни у законодавство, які б дали можливість дуже швидко реагувати і регулювати ситуацію. В. Гройсман запевнив, що з’ясування причин підвищення цін на пальне таки буде доведено до кінця.

Торкнувшись мораторію на продаж землі, прем’єр зазначив, що це питання є дуже чутливим і рішення має прийматися Верховною Радою України після вивчення усіх нюансів та широкого обговорення з представниками аграрної галузі. Та наголосив: «Жодних рішень щодо мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення не може бути до тих пір, поки не будуть зрозумілі всі нюанси поводження з чорноземом. Насамперед треба прийняти закон про обіг земель, а далі вже у Верховній Раді визначатися що робити далі». «Треба радитися з аграріями, власниками, розуміти, чого вони хочуть і далі консолідовано приймати рішення», — сказав глава уряду та повідомив, що у Верховній Раді вже зареєстровано законопроект щодо обігу земель.

Міністр закордонних справ Павло Клімкін висловив думку, що прямих ризиків зриву введення безвізового режиму з Європейським Союзом немає. Нині ЄС прагне прийняти спеціальний механізм реагування на міграційні ризики, які можуть з’являтися в зв’язку із введенням безвізового режиму. «Такий механізм уже схвалений Європейською радою, розглядається і повинен бути схвалений Європарламентом, з яким ми працюємо для ухвалення цього механізму, а також для того, щоб доповідь по Україні була максимально позитивною», — повідомив він.

А от міністр оборони Степан Полторак повідомив парламентаріям, що оборонне замовлення на 2016 рік може бути виконане в повному обсязі лише після виділення додаткового фінансування у розмірі 3,6 мільярда гривень. Для цього Верховна Рада має ухвалити відповідне рішення.

Звертаючись до міністра інформаційної політики, народний депутат від фракції «Народний фронт» Андрій Тетерук заявив, що критичні заяви міжнародної спільноти у відповідь на публікацію сайтом «Миротворець» даних журналістів, акредитованих на окупованих територіях, інспіровані заступником міністра інформполітики та закликав його відреагувати на це. «Наші волонтерські проекти, як сайт «Миротворець», зробили багато для того, щоб ми розуміли якомога більше про нашого ворога. На жаль, є заступник міністра інформполітики, яка, маю підстави вважати, об’єднала журналістську спільноту, задіяла закордонні ЗМІ, зробила звернення послів G-7 і очорнила роботу України в їхніх очах», — підкреслив він.

Міністр інформаційної політики Юрій Стець на це повідомив, що з понеділка працюватиме робоча група стосовно сайту «Миротворець», тож якщо будуть виявлені факти порушення закону, цей заступник міністра буде звільнений.

Міністр освіти і науки Лілія Гриневич поінформувала про низку заходів, які дозволять зробити доступною систему професійно-технічної та вищої освіти для дітей з Криму та неконтрольованих територій Донбасу. Зокрема, запроваджено додаткову сесію для випускників, котрі не можуть складати тести ЗНО під час основної додаткової сесії у зв’язку з тим, що їхні іспити в Криму тривають до 30 червня. Тому з 4 липня відбудеться ще одна додаткова сесія, а до 20 червня їм треба дистанційно зареєструватися в регіональних центрах оцінювання.

Для дітей, котрі не зможуть взяти участь у ЗНО, за словами Л. Гриневич, будуть створені в десяти університетах України освітні центри «Крим — Україна». Їх список буде оприлюднений на сайті міністерства, де діти зможуть отримати доступ до вищої освіти, підтвердити свої документи, скласти іспити і мати шанс вступити до вишів.

«Для випускників, які мешкають на непідконтрольній Україні території Донбасу, в евакуйованих університетах та вишах на контрольованій території Донецької та Луганської областей відкриються освітні центри «Донбас — Україна». Тут діти зможуть отримати доступ до надання документів, пов’язаних зі здобуттям загальної середньої освіти і скласти іспити до цих університетів», — розповіла урядовець.

Також Л. Гриневич повідомила, що звернулася до місцевих адміністрацій для відкриття пришкільних таборів. «Ці табори не спрямовані на оздоровлення, а покликані на те, щоб діти впродовж дня були під наглядом, могли харчуватися, брати участь в екскурсіях, удосконалювати іноземну мову тощо. Таких таборів буде понад 10 тисяч», — зазначила вона.

Крім того, сказала міністр, до вересня треба забезпечити функціонування нових 184 опорних шкіл. До їх складу ввійде 600 філій. Сьогодні вже закуповується понад 180 шкільних автобусів.

Заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов нагадав, що парламент ще торік ухвалив закон про публічні закупівлі. З першого квітня він вступить в силу для центральних органів державної влади та великих державних підприємств, а з 1 серпня стане обов’язковим для місцевої влади та комунальних підприємств.

«Ми перезапустили систему, яка повністю відповідає прийнятому закону. Ми називаємо її ProZorro 2.0 з оновленим функціоналом. Сюди включено, по-перше, електронний обмін документами. Значно полегшена робота для учасників процесу, яка раніше проводилася вручну. Адже є автоматичне розкриття інформації, формування протоколів, повідомлень та звітів», — сказав М. Нефьодов.

Крім того, за його словами, введено електронне оскарження, і якщо будь-який учасник держзакупівель вважає, що його права порушено, він має змогу відправити скаргу одразу в Антимонопольний комітет. Заступник міністра також звернув увагу, що в оновленій системі передбачена нормальна конкуренція інтерфейсів доступу до системи державних закупівель.

Народні депутати привітали з днем народження своїх колег Андрія Лозового, Вадима Новинського, Віталія Барвіненка, Віктора Развадовського.

 

 

Під час засідання.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.