Повторити рекордний намолот зерна ранніх і пізніх культур у загальній кількості п’ять мільйонів тонн планують на Вінниччині. Такий обсяг збіжжя хлібороби зібрали 2014 року. Торік через засуху валовий збір зменшився до 3,8 мільйона тонн.

Перший прогноз жнив-2016 оприлюднив заступник голови Вінницької облдержадміністрації Андрій Гижко, спираючись на результати обстеження площ зернових фахівцями департаменту агропромислового розвитку ОДА і науковцями Інституту кормів та сільського господарства «Поділля» НААН України. За його словами, озимі, а це левова частка короваю, на більшості площ у доброму і задовільному стані. Їхньому активному росту сприяли весняні дощі.

Частково збільшено посіви зернових, загалом їх площі перевищують 900 тисяч гектарів. Радують хліборобів поля кукурудзи, що активно пішла у ріст після рясних опадів у травні й на початку червня. Цю культуру вирощують на понад 300 тисячах гектарів.

— Вирішують питання щодо зернозбиральної техніки, — наголошує Андрій Гижко. — Кількість нових комбайнів порівняно з минулим роком у господарствах збільшилася на 38 машин. Тепер на одиницю зернозбиральної техніки припадає в середньому 170—180 гектарів. Це один з кращих показників у державі. Наскільки мені відомо, у багатьох областях навантаження на комбайн становить 220 гектарів зернових культур.

Розпочати жнива планують раніше, ніж торік. У 2015-му косовицю й обмолот у господарствах краю розпочали у перші дні липня. На думку фахівців, за нинішніх погодних умов колос наливається швидше. В останній декаді червня у південних районах можливий старт жнивної кампанії.

Вл. інф.