Завдяки щедрій на дощі весні аграрії Херсонщини сподіваються на повторення минулорічного рекорду, коли з гектара збирали по 35—37 центнерів озимої пшениці. Та багатий урожай на площі у 535 тисяч гектарів треба чимось збирати, а у сотнях господарств комбайнів або геть немає, або вони дихають на ладан через тривалу експлуатацію. Тому у департаменті АПК Херсонської ОДА терміново створюють банк даних власників зернозбиральних агрегатів, котрі не проти, щоб їх машинерія попрацювала у сусідів.
Заступник директора департаменту Андрій Недєлько повідомив «Голосу України», що до «стратегічного резерву» вже зараховано сто комбайнів з 2562 наявних у краї. Такої кількості цілком вистачить, і позичати в сусідніх регіонах не доведеться. Інформацію про те, в кого можна взяти техніку і на яких умовах, уже розповсюдили по районах. Але про всяк випадок у департаменті працює і «гаряча телефонна лінія».
Утім, дві підстави для стурбованості у селян Таврії таки є. По-перше, власники збиральної техніки переглянули умови оренди своїх комбайнів. Тепер вони хочуть 700—800 гривень з гектара, хоча торік плата за допомогу в збиранні врожаю сягала 680—700 гривень без врахування вартості пального. А по-друге, через тривалі дощі є небезпека полягання високорослих сортів пшениці. Щоб частина хліба не залишилася у полі, в низці районів доведеться використовувати комбайни із мінімальною висотою підбирання колосу.

Херсонська область.