Підприємець із Вінниці Ольга Череватова придбала неподалік від обласного центру 3-поверховий будинок і відкрила в ньому «Дім Мама». Він стане притулком для матерів, які опинилися в скрутних життєвих ситуаціях.


Що спонукало сім’ю Череватових, які виховують двох своїх дітей, до такої благодійності? Хто і як може звернутися до них по допомогу? Це з’ясував кореспондент «Голосу України», побувавши у новому закладі.


— Олю, у тебе що, багато гріхів? — не раз запитували її знайомі. — Люди збирають гроші на яхти, будинок у Маямі чи десь у Європі, а ви з чоловіком хочете зігріти злиденних. Чи, може, мітиш у депутати?


— Такі питання мене найбільше дивують, — каже співрозмовниця. — Люди не розуміють, що робити добро можна просто так. Можна з добрих побажань підтримати тих, хто опинився у складній ситуації.


Дехто з посмішкою сприйме слова Ольги: «Я змалку хотіла допомагати дітям, у яких не все гаразд у житті». Вона пояснює, що це правда. Після того, як почула фразу: «Хочеш допомогти дитині — спочатку допоможи її мамі», зрозуміла, що підтримувати необхідно матерів. Саме цим керувалася, створюючи кризовий центр — «Дім Мама». Урочисте відкриття відбулося 1 червня — у День захисту дітей. Розпочалося воно з хвилюючої події — хрещення першого маленького поселенця, 2-місячного Віталіка.  


Просила всиновити чужого хлопчика


У 10-річному віці Оля захворіла на запалення легенів. Лікувалася у Центрі матері й дитини на Старому місті. Каже, там була кімната, де залишали діток, від яких відмовлялися мами. Якось побачила, як туди принесли маленького хлопчика. Після того вона не давала спокою своїй мамі.


— Я так просила маму, щоб усиновили того хлопчика, — згадує ті розмови Ольга. — Мало не плакала, коли розповідала, що він один-однісінький залишився на світі. Пригадую, мама мені тоді зауважила, що хворіє бабуся, тому їй — вся увага. Словом, марно я сподівалася на братика. Так і виросла одна у батьків. Але дитяча мрія жила у мені як внутрішня потреба.


Чоловіка не довелося так довго переконувати, як колись маму. Після того, як у них народився хлопчик, Ольга запропонувала своєму судженому взяти ще й дитинку з будинку малятка «Гніздечко». Чоловік не заперечував.
— Відвідання «Гніздечка» закінчилося повним розчаруванням, — розповідає пані Ольга. — Там на нас подивилися з подивом. Мовляв, маєте одну дитину, заводьте другу і не морочте комусь голови.


Ідею створення кризового центру для молодих матерів чоловік також підтримав.


— Будинок знайшли за оголошеннями, — пояснює співрозмовниця. — Хотіли, щоб він був у гарному місці — поруч багато зелені, озеро, щоправда, занедбане, його треба розчистити. Знайшли у селі Лука-Мелешківська, звідси до Вінниці рукою подати. Дім споруджував один чоловік для своєї дитини. Та чомусь не добудував. Мав бути для однієї сім’ї, а буде для багатьох.


На повному утриманні


Чотири кімнати вже готові до прийому матусь із дітьми. Ще п’ять треба довести до ладу. Вони на третьому поверсі. У будинку також є кухня, ігрова кімната, зал для проведення різноманітних заходів. Першою вселилася жінка з трьома дітьми на ім’я Антоніна. Про «Дім Мама» дізналася від соціальних працівників. Життя з чоловіком у неї не склалося. Протягом останнього часу мешкали у... лікарні.


— Нам тут дуже добре, — ділиться думками пані Антоніна. — Гарні умови. Є кухня, гаряча вода. Найменшій дитині — сину Віталіку — тільки два місяці. Якось він захандрив. Мені допомогли доправити його спочатку в Центр матері й дитини на Старе місто, потім — в обласну дитячу лікарню. Добре, що все гаразд. Сину Володі 9 років, донечці Алісі — неповні два рочки.


— 30 травня у Віталіка був день народження, — розповів Володя. — В цей день і мама іменинниця, їй 36 років. Купувати подарунки мені нема за що, то я їх тільки міцно розцілував.


За словами адміністратора центру пані Юлії, матері з дітьми перебуватимуть тут безплатно. Поки що все фінансує Ольга Олександрівна, надалі сподіваються на допомогу меценатів. Для цього створили міжнародний благодійний фонд з такою само назвою «Дім Мама».


Правила перебування прості, але обов’язкові


Як пояснили у центрі, правила для тих, хто перебуватиме під опікою, прості. Необхідно пройти медичний огляд, щоб не було інфекційних захворювань.


Не пити, не палити, не вживати наркотики. Дотримуватися вимог, передбачених умовами перебування, — чергувати на кухні, прибирати приміщення. Звичайно, старанно доглядати за дітьми.


Адміністратор уточнила, що матері отримуватимуть також необхідну психологічну і юридичну допомогу. Такі послуги для них будуть безплатні. Час перебування у центрі — до півтора року. За такий період вони мають налагодити контакти з чоловіком чи родиною, підшукати житло. Тут допомагатимуть матерям не тільки в цьому, а й у пошуках роботи.

Вінницька область.

 

 


На знімках: Ольга Череватова втілила свою давню мрію — допомагати матерям із дітьми, які опинилися у складних життєвих ситуаціях; першою тут оселилася з трьома дітками пані Антоніна з Бершадського району.


Фото автора.


Контактні телефони кризового центру «Дім Мама»: 


(068) 853-80-02; (093)006-68-22.


Міжнародний благодійний фонд «Дім Мама»: 23234, Вінницька обл., Вінницький р-н, с. Лука-Мелешківська, вул. Верхня Нагірна, буд. 38.


Банківські реквізити: рахунок — 26008520869 АТ «Райффайзен Банк Аваль», МФО 380805.


Тел.: +380674305535, +380674324330.


Голова правління (керівник): Череватова Ольга Олександрівна.