Прикарпатське місто Долина — єдине в Україні й перше в Східній Європі отримало сертифікат міжнародного зразка «Системи енергетичного менеджменту». 

 


Повний перехід житлових та комунальних об’єктів на автономне опалення, утеплення дошкільних навчальних закладів, бюджетних установ, реалізація масштабного трирічного проекту утеплення багатоквартирних будинків за фінансового сприяння Європейського Союзу і міської ради — ці та інші дієві кроки із впровадження енергоефективності, визнані міжнародними енергоаудиторами, стали перед-умовою отримання cертифіката. Його було вручено в Івано-Франківську міському голові Долини Володимиру Гаразду під час Міжнародного форуму «Світ менеджменту-2016». Слід додати, що Долина в числі чотирьох міст області і єдина серед 16 українських міст-переможців стала учасником потужного багаторічного канадійського проекту ПРОМІС.


А розпочалось усе 2009 року, коли Володимир Гаразд разом із десятком вітчизняних очільників міст уклав у Брюсселі «Угоду мерів», що передбачає до 2020 року зменшити споживання енергоресурсів і шкідливі викиди в атмосферу на 20 відсотків, а також впровадження альтернативних джерел енергії. Сьогодні проект сталого енергетичного розвитку, напрацьований у місті, охоплює мало не всі сфери, включаючи використання місцевої сировини та встановлення сонячних колекторів. У планах — зведення сонячної станції та експлуатація покинутих свердловин. Учасники форуму, відвідавши Долину, ознайомилися з досвідом та кращими напрацюваннями у сфері впровадження інновацій з енергоефективності. До слова, міський голова на громадських засадах є президентом Асоціації «Енергоефективні міста України».

Івано-Франківська область.