До 40-річчя творчої діяльності Андрія Демиденка

Саме так можна сказати про життєвий та творчий шлях одного із найсамобутніших і найулюбленіших українських поетів, корифея — творця української пісні Андрія Демиденка. Немає на нашій рідній Україні такої оселі, де б не знали, не захоплювалися його творчістю. Ні на кого не схожий талант Поета вмістив у собі, зокрема, цілу пісенну епоху України. Його живильне слово дарує натхнення видатним композиторам, співакам, акторам, уславленим художнім колективам не лише України, а й близького та далекого зарубіжжя.

Поезія Андрія Демиденка дуже вражає, настроює душу, це про кожного з нас, це щемлива правда про наше життя і долю. Це справді щось вражаюче: рядки з його віршів та пісень можна часто бачити на плакатах пікетувальників — така в них концентрація думки, образності й філософської глибини. Як вражає і те, що на його творчих вечорах перед сценою стоять інвалідні візки — люди прагнуть через високодуховну енергію слова поета позбутися своїх недуг.
Пісні на поезії Андрія Демиденка — а їх на сьогодні понад 600 — звучать у більш як 30 країнах і перекладені багатьма мовами. Ціле гроно з них здобули всенародну любов й визнання, зокрема: «Душі криниця», «Місячне колесо», «Звучи, рідна мово!», «Моє рідне село», «Дай, Боже, радості!», «Батьківський поріг», «Золотиста осінь», «І люблю, і сміюсь, і печалюсь», «Скажу вам, дочки і сини», «Жіноча доля», «Гуцулка-гуцулянка», «Хрустальные цепи» і, звичайно ж, знаменита «Україночка», яка стала неофіційним гімном нашої держави. Авторські вечори Андрія Демиденка з великим успіхом проходили в Англії, США, Канаді, Австралії, Польщі, Болгарії, Німеччині, Росії.
Народився Андрій Демиденко у селі Мартиновичі Поліського району на Київщині в селянській родині. Закінчив з відзнакою Київський державний університет ім. Т. Г. Шевченка як журналіст, а перед цим — Національний університет будівництва і архітектури. Водночас А. Демиденко — знаний науковець, професор, академік, читає лекції в Національному педагогічному університеті ім. М. П. Драгоманова. А ще він автор цілої низки наукових досліджень із українознавства, фольклористики, мистецтвознавства та літературознавства, а також сценарію Всесвітнього фестивалю українського фольклору «Берегиня».
Кажуть, що тільки у посередності дорога рівна. Талант же має тернистий шлях, і в нього, як правило, своя біографія. Його цькували й топтали. Люта заздрість засліплювала зір сіростям і поодиноким напівзабутим літературним генералам. Але він вистояв і переміг, не заплямувавши ні людської, ні літературної гідності. І справді, А. Демиденко сьогодні — це живий вогонь, що запалює серця, від якого всі ми проймаємося почуттям власної і національної гідності. В 2006 році Андрія Демиденка визнано кращим митцем України. Він є автором перекладів книги «Пісні народів світу», які виконує хор ім. Г. Верьовки. Про творчість А. Демиденка знято вітчизняні й зарубіжні кіно- і телефільми.
Стоїть на вітровіях Часу він, поет Андрій Демиденко, й шалені заметілі наших буднів крутять вишневими пелюстками його поезій.

Цінуймо кожну,
кожну мить.
Радіймо!
Сміймося!
Бажаймо! —
Допоки в нас
Життя дзвенить.

Народний посол України

Рішенням Вищої академічної ради Народного посольства України, яке співпрацює із світовим українством і яке очолює перший Президент нашої держави Леонід Кравчук, «за великий особистий внесок у розвиток міжнародного позитивного іміджу України і міжнародне визнання творчості — високе звання «Народний посол України» присвоєно видатному українському поетові Андрієві Демиденку».

ДОВІДКА

Демиденко Андрій Петрович

Заслужений діяч мистецтв України, лауреат міжнародних премій, кавалер орденів: «За заслуги», Ярослава Мудрого V та ІV ступенів, святого рівноапостольного князя Володимира І, ІІ та ІІІ ступенів, Михайла Грушевського, Миколи Чудотворця «За примножеНа всіх творчих вечорах поета у Палаці культури «Україна» актор Богдан Ступка читав його твори.ння добра на землі», Національного рейтингу «Золотий фонд нації» та Міжнародного рейтингу популярності «Золота Фортуна». Нагороджений Почесною грамотою Верховної Ради України «За особливі заслуги перед українським народом».

 

 

На всіх творчих вечорах поета у Палаці культури «Україна» актор Богдан Ступка читав його твори.