У Дніпрі вшанували пам’ять десантників 25-ї окремої повітряно-десантної бригади, що перебували на борті збитого Іл-76 і загинули під Луганськом 14 червня 2014 року. За ініціативи ГО «Всеукраїнський Союз «Сила Матерів» і за підтримки влади міста вчора на алеї Слави біля Дніпропетровської ОДА відбувся День Пам’яті 40 бійців і 9 членів екіпажу.

 

Ще одна зустріч відбулася на Січеславській Набережній біля пам’ятника Василеві Маргелову. Напередодні одна з ініціаторок вечора пам’яті Тетяна Ільїна писала на своїй сторінці в Facebook: «Приходьте вшанувати їхню пам’ять, згадати про них, розповісти, які вони були — сміливі, радісні, серйозні, як мріяли про краще для нашої України і як вірили. Я привезу 49 фото, будуть і лампадки, і небесні ліхтарики, і музика, яку любили слухати наш хлопці, під яку їх ховали й під яку ми плачемо тепер».


У рамках художньо-меморіального проекту «Небесна Гвардія» Дніпропетровський академічний український музично-драматичний театр ім. Т. Г. Шевченка 14 і 15 червня запрошує глядачів на патріотичну постановку «Ангели Тебе Оберігають».


Нагадаємо, що 9 червня в Павлограді Дніпропетровської області відбулося шістнадцяте судове засідання в справі про загибель літака Іл-76. Сьогодні на лаві підсудних одна людина — генерал-майор Віктор Назаров, який на момент трагедії був начальником штабу антитерористичної операції. Його обвинувачують у халатному ставленні до служби, що призвело до тяжких наслідків.


За допомогою відеозв’язку з Києва свідчив Анатолій Пушняков, що був командувачем Сухопутних військ ЗСУ. На запитання про ситуацію в Луганському аеропорту 11—14 червня 2014 року свідок відповів, що в ті дні аеродром був в оточений. Також генерал повідомив, що не володів інформацією про плани сепаратистів збивати українські літаки. На запитання судді про те, хто відповідав за безпеку перевезення бійців в обложений аеропорт, Пушняков відповів, що він приймав зобов’язання щодо безпеки в аеропорту Дніпропетровська, далі порядок переміщення підрозділу визначало керівництво АТО.


Дніпро.

 

ТИМ ЧАСОМ

 

У Мелітополі 14 червня — сумний день. Два роки тому в небі над Луганськом загинув (разом із дніпропетровськими десантниками) екіпаж Іл-76 із тутешньої 25-ї авіатранспортної бригади. 


У місті відбулися скорботні заходи. Зокрема, траурний мітинг біля меморіального комплексу на території згаданої частини, а також покладання квітів до підніжжя меморіалу екіпажу Іл-76 на Новому кладовищі Мелітополя.


Леонід СОСНИЦЬКИЙ.


Запорізька область.