З початку року Дніпропетровська область заощадила на електронному майданчику Prozorro 67 мільйонів гривень. За цю суму можна забезпечити річні потреби промислового міста з населенням 40 000 осіб (наприклад — Покрову (колишній Орджонікідзе). Таку інформацію повідомив голова Дніпропетровської облдержадміністрації Валентин Резніченко на сайті ОДА.
— Ми не чекали ухвалення необхідних законів, а просто виявили політичну волю й одними з перших в Україні почали працювати в системі Prozorro. Розуміли, це справді потрібно, і вже сьогодні маємо красномовні результати, — пише Валентин Резніченко.
За правильністю оформлення заявок стежить спеціальна система моніторингу. Аналітики переглядають торги, консультують і виявляють можливі помилки. Якщо необхідно — допомагають їх усунути.
Область уже провела через Prozorro 18,5 тисячі лотів на майже 775 мільйонів гривень. Зекономлені на торгах кошти спрямовують на додаткові ремонти доріг, шкіл і дитсадків, нове медичне обладнання.
Щоб зробити систему закупівель більш зрозумілою підприємцям, щомісяця проводяться тематичні семінари. На сьогодні їх відбулося вже 38. На думку влади, це допоможе боротися з корупцією в держзакупівлях. Також діє спеціальна гаряча лінія, на яку можна повідомляти про зловживання чиновників.
Тим часом область продовжує розширювати перелік електронних послуг. Так, усе, що ремонтує й будує Дніпропетровська ОДА, тепер можна побачити на спеціальному сайті.
— Цього року ми виділили з обласного бюджету 1,5 млрд. грн. на реконструкцію дитячих садків, шкіл, лікарень, будівництво водогонів і доріг. Щоб кожний міг побачити, куди підуть гроші, разом з волонтерами розробили онлайн-мапу. Сюди вноситься інформація про всі об’єкти, які ремонтуємо цього року коштом обласного бюджету, — зазначив глава області.
На електронну карту, розміщену за адресою openbudget. dp. gov. ua, щодня наносяться нові об’єкти. Нині їх там уже понад 220.

Дніпропетровська область.

Довідка

Система електронних закупівель Prozorro почала працювати на Дніпропетровщині в серпні 2015-го. Сьогодні область — на другому місці в країні за кількістю успішно завершених в Prozorro торгів після Київської міської державної адміністрації.