"Життя без кордонів" -- таку акцію за підтримки "Голосу України" планує провести чернігівський мандрівник і письменник Олександр ВОЛОЩУК. Стартуючи з Перекопського валу на кордоні Херсонської області та Криму, досвідчений автостопник цього разу планує пройти весь маршрут пішки.

Щоправда, в Олександра Волощука є проблеми з ФСБ РФ -- він оголошений нев'їздним, певно, за публікації про Чечню і Дагестан. Як він вирішить долю мандрівки окупованою Абхазією та Краснодарським краєм Росії -- таємниць не розкриває. Та спочатку обійде море РумунієюБолгарієюТуреччиною та Грузією. Українсько-румунський кордон планує пересікти орієнтовно 1 серпня, пройшовши перед тим Херсонською та Одеською областями.

 

За 8 місяців він планує подолати 5 200 кілометрів. Усі свої подорожі (а їх набралося уже на шість виданих книг) він ретельно планує, і в поході веде щоденник. Навіть кількість сала порахована, що потрібна йому для мандрівки, хоча його бере тільки на перші три дні...

 

"У процесі підготовки я шукав інформацію про когось, хто уже обходив Чорне море, але не знайшов нікого. Тільки об'їжджали -- на велосипедах, на мотоциклах, але пішки не обходив ніхто", -- розповідає Олександр Волощук.

 

Першу свою мандрівку він здійснив школярем -- мати насварила, і він пішов з дому. Дійшов до Іванівки -- села під Черніговом. Його помітив голова колгоспу, розпитав і привіз додому. Проте вже дорослим своє захоплення перетворив на стиль життя. Мандрував спершу сам від себе, щоправда, цікавлячись жертвами політичних репресій. А потім завдяки допомозі чернігівського товариства "Просвіта" імені Т.Шевченка пішов по українських громадах Росії, де завжди отримував... борщ і ночівлю. Він здійснив велетенську патріотичну роботу, адже коли в адже коли в Сургуті чи Владивостоці зустрічали чернігівського мандрівника-автостопника, який дарував громадам диски з "Кобзарем" Шевченка та українськими піснями (книжки возити було важко в його наплічнику), то неможливо переоцінити хвилю почуттів до рідного краю, яка підносила наших земляків.

 

Навіть на Алеутських островах він знаходив українців, і складалося враження, що значною мірою на них і тримається Російська Федерація...

 

А на 2018 рік він уже запланував мандрівку країнами Південної Америки. Там теж багато українців...

 

Василь ЧЕПУРНИЙ.

Фото
з попередніх мандрівок
Олександра ВОЛОЩУКА
надано автором.

 

Чернігів.

 

Голос України