Грудень 2015 — червень 2016... Цей період часу металурги та гірники прожили в особливому напруженні. До всіх існуючих життєвих складностей додалася ще одна — виробнича, та, що зачіпає особисті інтереси багатьох працівників. У грудні 2015 року Федерація профспілок України провела робочу зустріч із представниками галузевих профспілок, на якій поінформувала, що відповідно до розпорядження Прем’єр-міністра України Міністерством соціальної політики проводиться оптимізація Списків №1 і №2. На цю зустріч також були запрошені представники Мінсоцполітики, але, на жаль, Міністерство повідомило про неготовність брати участь у такому обговоренні, хоча спільна зустріч допомогла б знайти погоджені рішення.

Профспілкова сторона висловила свою думку, що поспішна підготовка відповідних змін до Списків, без належного їх вивчення й обговорення, у т. ч. зі сторонами соціального діалогу, без врахування специфіки роботи підприємств, може привести до безпідставного виключення зі Списків певних професій і посад та виникнення у зв’язку із цим значного соціального напруження в трудових колективах.
Невдовзі було підготовлено проект постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Списків виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість у яких надає право на пенсію на пільгових умовах», в якому виключається низка професій і посад (слюсарі, електрогазозварники, зварники, контролери ВТК, електромонтери, ІТП тощо.) попри те, що за результатами проведених на підприємствах замірів шкідливих виробничих чинників, часу зайнятості в цих умовах праці й атестації робочих місць за цими професіями підтверджено право на пільгове пенсійне забезпечення.
Першими відреагували представники промислової сфери. Не згодні з такими діями Міністерства Профспілка металургів і гірників України та Федерація металургів України (об’єднання роботодавців). З їхнім спільним листом до Прем’єр-міністра, в якому йдеться, що у формуванні Списків необхідно керуватися результатами атестації робочих місць, можна ознайомитися на сайті ПМГУ: http://pmguіnfo. dp.ua.
Уже півроку це питання на слуху в працівників промислових підприємств. І із сумними думками йдуть на роботу ті, хто може «розчерком пера», без об’єктивних підстав, опинитися в числі виключених зі Списків.
Розгляд даного питання перебуває в компетенції державних структур: Державної служби з питань праці, Міністерства соціальної політики України. Остаточне рішення ухвалює Кабінет Міністрів України, але до цього має проходити узгодження із соціальними партнерами та профспілками. В усьому світі, і в Україні в тому числі, трудові відносини регулюються в тристоронньому порядку: держава, власники підприємств (роботодавці) і профспілки. Профспілкову сторону представляють: Профспілка металургів і гірників України (діє на підприємствах, членами профспілки є працівники підприємств й організацій ГМК), Федерація профспілок України (представляє інтереси трудящих усіх галузей, під оптимізацію потрапляють також Списки №1 і №2 шахтарів, енергетиків, медичних працівників). Веде переговори з державою Спільний представницький орган профспілок (СПО), який у цей час очолює голова ФПУ Г. Осовий. Сторону власників підприємств представляють кілька об’єднань роботодавців. У вирішенні цього питання в гірничо-металургійному комплексі на одній стороні виступили як Профспілка (голова С. Комишев), так і роботодавці в особі Федерації металургів України (голова С. Біленький).
Ситуація ускладнюється тим, що в нашій галузі вже кілька років як скасовано профільне міністерство. І тільки наприкінці травня 2016 року Прем’єр-міністр В. Гройсман дав доручення в Міністерстві економічного розвитку та торгівлі створити департамент промислової політики. Приміром, вуглярам, у яких є своє міністерство, можна вести узгодження Списків на найвищому рівні.
Металурги та гірники, на жаль, п’ять місяців уже витратили на «ходіння по замкненому колу». Пропозиції Профспілки подаються в Міністерство соціальної політики й через ФПУ, і через СПО, і напряму від підприємств. Але на всі листи приходить стандартна відповідь. Приведемо однаковий абзац із двох різних листів Міністерства соціальної політики за підписом заступника міністра В. Ярошенка; другий лист за підписом заступника міністра — керівника апарату В. Іванкевича: «Проект акта розроблено Мінсоцполітики разом із Держпраці на підставі результатів узагальнення й аналізу практичного застосування списків виробництв, робіт, професій, посад із метою оптимізації та уникнення різних підходів до практичного застосування цих списків органами, які призначають і виплачують пенсії, а також фахівцями підприємств, організацій і установ».
П’ятимісячна переписка з Міністерством уже становить важку папку. Спрямоване звернення також і на адресу голови Комітету Верховної Ради України з питань промислової політики та підприємництва В. Галасюка.
На захист інтересів людини праці Профспілка наводить аргументи, взяті прямо з реальної життєдіяльності підприємств, на яких працюють реальні люди. Зокрема, у листі за підписом голови ЦК ПМГУ С. Комишева, адресованому Прем’єр-міністрові В. Гройсману, сказано: «Підставою для призначення пенсії за віком на пільгових умовах є наявність професії (посади) і виробництва в конкретному Списку, а також підтвердження відповідних умов праці працівника повний робочий день (не менш як 80%) за результатами атестації робочих місць, яка і є регулятором і обґрунтуванням одержання працівником права на пенсію за віком на пільгових умовах». Це зазначено й у статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення».
Крім законної підстави, є ще одна особливість: на різних підприємствах ГМК показники зайнятості працівників у шкідливих умовах різні. Вони залежать від технологічного процесу, обладнання, використаних матеріалів і палива, умов праці на кожному робочому місці.
Наведемо кілька прикладів карт умов праці по окремих професіях, які Мінсоцполітики має намір вилучити зі Списків.
Слюсарі-ремонтники ПАТ «Євраз Дніпровський металургійний завод» перебуває під впливом особливо шкідливих чинників, які в кілька раз перевищують нормативи (пил фіброгенного впливу перевищує норму в 9 разів), протягом 95,8% робочого часу, а електромонтери — протягом 94,8% часу.
Слюсарі-ремонтники коксового цеху ПАТ «МК «Азовсталь» перебувають під впливом особливо шкідливих чинників протягом 90,7% робочого часу, а електрозварники — 88,7%. Газозварники ділянки з ремонту конвеєрного господарства аглофабрики ПАТ «Маріупольський МК імені Ілліча» — 88,4%.
Зазначені вище точні показники вносяться до карти умов праці за результатами атестації робочих місць, проведеної спеціалізованими лабораторіями, які мають відповідні ліцензії державних органів, і затверджені головними експертами за умовами праці областей, які є фахівцями Міністерства соціальної політики. Пропонуючи вилучити професію зі Списку за результатами «узагальнення» і «аналізу», Міністерство ставить під сумнів державну експертизу умов праці, проведену його ж фахівцями.
У листі ЦК ПМГУ звернено увагу на те, що лише роботодавець, а не Міністерство, може визначати ступінь зайнятості працівника в шкідливих умовах праці, адже він веде облік такого часу. І пенсію за віком на пільгових умовах також оплачує в розмірі 100% роботодавець, перераховуючи кошту до Пенсійного фонду України. Зважаючи на те, що 98% підприємств ГМК перебувають у приватній власності, у тому числі й у закордонних акціонерів, Пенсійний фонд «для скарбниці» нічого заощадити не зможе, забравши частину професій зі Списків.
Можливо, ініціатори оптимізації Списків у Міністерстві будуть дуже здивовані, якщо дізнаються, що Списки на підприємствах у міру введення нових технологій і придбання нової техніки «оптимізуються» природнім шляхом. Що скоріше проходить технічне переоснащення виробництв із поліпшенням умов праці, то більша частина професій перестає бути «шкідливою» згідно з результатами атестації робочих місць.
От приклад. У ПАТ «Криворізький залізорудний комбінат» згідно зі штатним розписом 1275 осіб працюють за професією електрослюсар (слюсар) черговий і з ремонту обладнання. За результатами атестації, проведеної 2015 року, 1025 працівникам дано право на пільгову пенсію за Списком №1, 151 — за Списком №2. На загальних підставах підуть на пенсію 99 працівників. Хоча їх професія присутня в Списках, на робочих місцях цих 99 людей атестація не підтвердила право на пільгову пенсію.
Держава замість того, щоб спонукати роботодавців вживати заходів для поліпшення умов праці та впровадження сучасних безпечних технологій виробництва, намагається позбавити працівників існуючих пільг і компенсацій за роботу в шкідливих умовах праці.
На закінчення листа ЦК ПМГУ висловлює свою позицію: категорично проти ухвалення цього проекту постанови Кабінету Міністрів. Така дія уряду тільки посилить соціальне напруження в суспільстві та може спричинити масові протестні акції.
І найсвіжіший факт із нашої «переписки»: лист голови СПО Г. Осового на адресу міністра соцполітики А. Реви із пропозицією сісти за стіл переговорів за участю профспілкової сторони та представників Міністерства, у чиїй компетенції перебуває питання Списків №1і №2.
Профспілка металургів і гірників України вважає, що на цьому «переписку» слід завершити. Всьому свій час. І зараз настав час об’єктивно, професійно, відкрито вирішити питання, що виникло, враховуючи інтереси людини праці. Адже це на папері професії виглядають безлико, узагальнено. А в реальному житті — це живі люди, це солоний піт, це високий рівень майстерності, це бажання чесною працею забезпечити свою старість...

Володимир БІЛИК, головний технічний інспектор праці ПМГУ.

 

 

Гаряча праця українських металургів

 

 

 Гірники спускаються в шахту