Парламентська хроніка


Ранкове засідання 16 червня

 


Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект про внесення змін до Закону «Про телебачення і радіомовлення» (щодо частки пісень державною мовою в музичних радіопрограмах і радіопередачах). «Впродовж тижня була проведена надзвичайна робота як на рівні профільного комітету, так і робочою групою, яку я збирав, і нам вдалося вийти на компромісний законопроект, який підтримується громадськістю», — сказав на початку обговорення цього питання Голова Верховної Ради Андрій Парубій та надав слово голові Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторії Сюмар, котра розповіла про зміст основних положень законопроекту.

 

«Ми дійшли згоди, що в українському радіоефірі кожна третя пісня буде українською мовою. Ми дійшли згоди, що не менше 60 відсотків в українського радіоефіру буде україномовним, і всі ці ток-шоу, ранкові і таке інше, будуть українською мовою. Ми дійшли згоди, що це буде двічі на день вимірюватися блоками по сім годин, щоб українська пісня не була «затиснена» в ніч, коли ніхто не слухає радіо. Фактично це закон, який не просто дає можливість запустити українську мову в радіоефір, а можливість запустити цілий пласт української культури, коли пісня замовлятиметься українським композиторам, українським поетам та українським студіям», — підкреслила голова комітету.


Під час обговорення Олег Медуниця («Народний фронт») заявив, що законопроект про частку української мови в радіоефірі не менш важливий, ніж закон про зміцнення оборони України. «Цим законом ми долаємо духовну та інформаційну агресію Російської Федерації, яка тривала всі 25 років з моменту відновлення української держави», — сказав він та закликав суспільство уважно дивитися, хто не підтримає цей законопроект, бо «ця людина виступає за подальшу духовну та інформаційну окупацію України нашим одвічним ворогом».


Ірина Подоляк («Самопоміч») підкреслила, що на жодному з численних засідань, під час яких напрацьовувався цей законопроект, вона не побачила жодного представника власників теле- та радіоканалів, який би благав збільшити присутність української мови в ефірі, та назвала пропоновану квоту у 35 відсотків «подачкою». «Ми будемо за це голосувати, хоча, звичайно, на 25 році незалежності ми не повинні випрошувати 35 відсотків для державної української мови в українському теле- і радіоефірі», — сказала вона та висловила переконання, що наступна громадськість буде зубатішою у вимогах до народних депутатів, і в українських ефірах українська мова лунатиме на 100 відсотків.


Надія Савченко («Батьківщина») також висловила думку, що квоти у 35 відсотків для української пісні недостатньо, але треба з чогось починати, щоб у майбутньому лише додавати та додавати.


Народні депутати підтримали постанову про звернення Верховної Ради України до Всесвятості Варфоломія, Архієпископа Константинополя і Нового Риму, Вселенського Патріарха щодо надання автокефалії Православній Церкві в Україні. Співавтор цього документа, народний депутат Марія Матіос наголосила, що ухвалення звернення має історичне значення, оскільки розглядається напередодні екстраординарної події у православному світі — початку Всеправославного Собору, який відбуватиметься уперше за 1300 останніх років. «Якщо говорити не високим стилем і без пафосу, то наше звернення до Його Святості Вселенського Патріарха Варфоломія І можна сформулювати одним реченням: незалежна держава потребує незалежної автокефальної церкви», — сказала вона та назвала цілком природнім право незалежної держави звертатися до материнської церкви з проханням повернути православний Київ під свій омофор, щоб вийти з імперії, яка тримала та продовжує тримати Україну за горло не тільки економічно і політично, але й «за те горло, в якому народжується молитва і розмова з Богом». «Ми своїм зверненням до Вселенського Патріарха не принижуємо тих, хто має інші переконання, нікого не позбавляємо права і шансу бути тим, ким вони хочуть. Ми тільки стверджуємо: якщо є незалежна держава, то в ній не повинні бути залежними чи роз`єднаними дух і віра», — зазначила парламентарій та висловила переконання, що це звернення допоможе об’єднаній Українській церкві посісти належне місце в родині помісних Православних церков.


Верховна Рада України звертається до Вселенського Патріарха з проханням:


— визнати нечинним акт 1686 року (про приєднання Київської Митрополії до Московського Патріархату. — Авт.) як такий, що був прийнятий з порушенням священних канонів Православної Церкви;


— взяти активну участь у подоланні наслідків церковного розділення шляхом скликання під егідою Вселенського Патріархату Всеукраїнського об’єднавчого Собору, який би вирішив усі суперечливі питання та об’єднав українське православ’я;


— заради блага Православної Церкви в Україні та цілісності українського народу видати Томос про автокефалію Православної Церкви в Україні, на основі якого вона могла посісти належне місце у родині Помісних Православних Церков.


«Вболіваючи за долю Першого Престолу в православному світі та нашої давньої Київської Церкви, щиро сподіваємося, що завдяки участі Вашої Всесвятості у врегулюванні церковної кризи та становленню єдиної Помісної Церкви в нашій країні, між Києвом та Константинополем в майбутньому складуться абсолютно унікальні стосунки, які дозволять подолати чимало негативних тенденцій у житті сучасного православ’я», — йдеться у зверненні до Вселенського Патріарха.


«Так твориться історія», — сказав після схвалення цього звернення Голова Верховної Ради Андрій Парубій та висловив переконання, що дуже швидко ми будемо свідками того, як в Україні буде єдина Помісна Православна Церква.


У цілому ухвалено законопроект про внесення змін до деяких законів України з питань оборони. Представляючи цей документ, голова Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони Сергій Пашинський наголосив, що нові виклики, які постали після появи в Криму так званих зелених чоловічків, вимагають нового реагування на них. Цим законопроектом визначається місце вже створених Сил спеціальних операцій, об’єднаного оперативного штабу та Високомобільних десантних військ у загальній структурі Збройних Сил України.


Також ухвалено законопроекти про ратифікацію низки міжнародних угод.


Верховна Рада включила до порядку денного законопроект про внесення змін до закону про очищення влади (№2695), а от для включення до порядку денного законопроекту про повернення до бюджету так званих грошей Януковича (№4811) голосів не знайшлося —  «за» проголосували тільки 169 парламентаріїв.


Парламентарії майже одностайно («за» проголосував лише представник Блоку Петра Порошенка Микола Фролов) провалили проект постанови народного депутата Дмитра Святаша про скасування рішення Верховної Ради від 31 травня 2016 року про прийняття в другому читанні та в цілому проекту закону про внесення змін до підрозділу 5 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України щодо стимулювання розвитку ринку вживаних транспортних засобів — (про зменшення акцизів на вживані імпортні автомобілі). Тож наприкінці ранкового засідання Голова Верховної Ради безпосередньо в сесійній залі підписав законопроект про підтримку ринку вживаних транспортних засобів та передав його на підпис Президенту. «Зробимо для наших людей автомобілі доступнішими», — резюмував А. Парубій.


З днем народження вітали народних депутатів Ольгу Бєлькову, Андрія Іванчука, Артура Мартовицького.

 

Вікторія Сюмар, Віктор Пинзеник.

 

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.