З ухваленням рішення Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, тарифи для населення з теплопостачання фактично зросли удвічі, повідомив директор КП «Харківські теплові мережі» Сергій Андрєєв. Більша частина споживачів не зможе оплачувати їх у повному обсязі.


З ситуації, що склалася, є два виходи. Перший — оформити субсидію, другий — знижувати рівень витрат підприємства на виробництво тепла, а споживачам — більше заощаджувати. Але люди, які мешкають у багатоповерхових будинках, є заручниками ситуації й реально заощаджувати зможуть тільки всі разом, адже окремою квартирою економити теплову енергію неможливо.


За його словами, харківська міська влада робить усе можливе, щоб зменшити навантаження на споживачів тепла. Так, цього року ХТМ одержать від Світового банку кошти на модернізацію системи теплопостачання міста, що дасть змогу знизити рівень споживання газу й загалом зменшити тариф або стримати його підвищення.


— Один із напрямів, який впроваджуватиметься вже в липні-серпні, — це встановлення індивідуальних теплових пунктів, які дадуть можливість регулювати споживання тепла самим будинком залежно від температури зовнішнього повітря й готувати гарячу воду залежно від її витрат у певний конкретний момент. Також у житлових будинках встановлюватимуть прилади обліку теплової енергії — і за рахунок підприємства, і за кошти Світового банку. Але ми встановлюємо лічильники за гроші, які надходять від споживачів за надані послуги. Сьогодні рівень розрахунків за теплову енергію незадовільний, і в підприємства не вистачає ресурсів для виконання цієї програми, — каже Сергій Андрєєв.


Він нагадав, що останніми роками в Харкові мешканці одержують гарячу воду цілорічно, а таких міст в Україні дуже мало.


— Ми, як і раніше, подаємо гарячу воду до помешкань харків’ян за старими тарифами, хоча вже другий місяць купуємо газ за новою ціною. Тепло в опалювальний період, звичайно, буде. Але його якість значною мірою залежатиме від того, як харків’яни оплачуватимуть наші послуги, як вони зможуть оформити субсидії, — наголосив керівник підприємства КП «Харківські теплові мережі».

Харків.