Делікатно можна хіба що провалом назвати спробу провести військові збори резервістів Збройних Сил України на базі 1-ї окремої танкової бригади в селищі Гончарівське у Чернігівській області.

 

Вишкіл був запланований на 15--25 червня і, за задумом, мав зібрати для поновлення навичок військовослужбовців запасу, зокрема тих, хто проходив службу за мобілізацією в 2014--2015 роках. Однак на етапі визначення кількості учасників навчань штабом була допущена помилка.

 

Замість тисячі резервістів військкомати прислали на десятиденні збори майже три тисячі. При цьому не було враховано конкретну потребу щодо військово-облікових спеціальностей. І вже під військовою частиною стали відбирати тих, хто володіє потрібними армії спеціальностями. "Чому цього не можна було доручити військкоматам?" -- обурюються резервісти, які виявились непотрібними.

 

Наслідком накладки стала надзвичайна ситуація під парканом військової частини, де протягом дня чекали рішень військового керівництва тисячі військових запасу, звезених із різних областей -- Чернігівської, Київської, Миколаївської, Полтавської, Кіровоградської, Черкаської тощо. Людям не підвезли воду, натомість багато хто компенсував це алкоголем. "Частина п'яних як чіп, одного ледве відкачали від припадку. Деякі резервісти б'ються між собою, б'ються з Військовою службою правопорядку", -- так описав ситуацію в Гончарівському волонтер Роман СІНІЦИН, який оприлюднив відповідне відео в соціальних мережах.

 

"Це просто знущання якесь, а не військова організація, -- оцінив ситуацію чернігівець Валерій РЯБЧЕНКО. -- Хіба після такого хтось захоче підписувати контракт?!"

 

Наразі чиновники з Міністерства оборони на скандал у Гончарівському ніяк не відреагували.

 

Василь ЧЕПУРНИЙ.

 

Чернігівська область.

 

Голос України