Надзвичайний стан в Ізмаїлі триватиме ще мінімум тиждень

Не тільки Одеська область, уся Україна стежить за тим, як розвивається ситуація щодо масового зараження інфекційними захворюваннями в Ізмаїлі. НП набула вже масштабу національного лиха. Спочатку 300, потім 400 госпіталізованих, а тепер кількість осіб, що звернулися по медичну допомогу, перевищує 500. 

Нині люди в білих халатах попереджають про нові можливі загрози. Друга хвиля епідемії може наздогнати громадян, які заразилися в результаті контакту з хворими першої хвилі. Понад те, під час урядової наради пролунала заява про загрозу спалаху гепатиту А. Такий прогноз зробив голова санепідемслужби України Святослав Протас. За його словами через те, що інкубаційний період вірусного гепатиту становить три-чотири тижні, можна чекати на зростання рівня захворюваності, тим більше що для цього є сприятливі умови. У СЕС підкреслюють, що поширення інфекції лише тимчасово припинене. «Ми не складаємо руки й говоримо про локалізацію, але про ліквідацію говорити зарано», — сказав С. Протас під час наради представників МОЗ та санепідемслужби. Таким чином, надзвичайний стан в Ізмаїлі триватиме ще мінімум тиждень, за цей час влада намагатиметься перемогти інфекцію.
Проблема ще й у тому, що інфекція є у водогінних трубах міста. Спочатку передбачалося гіперхлорування мереж, щоб хлором знищити всіх збудників хвороб. Але від цієї ідеї відмовилися. Як зазначили під час засідання міської комісії з ТЕБ і НП фахівці, так вірусну інфекцію не ліквідувати. Тому місту рекомендують застосувати інший препарат для знезараження мереж — діоксид хлору, який роз’їдає відкладення в трубах. Його застосовуватимуть також для свердловин і резервуарів з питною водою. При цьому саму воду городянам уживати не рекомендують: можна отруїтися через високу концентрацію препарату.
Нагадаємо, причиною потрапляння до водогону ротавірусної та норовірусної інфекції, а також кишкової палички стала сильна злива, яка буквально затопила Ізмаїл 14 червня. Майже місячна норма опадів пролилася на столицю українського Придунав’я за годину, перетворивши вулиці на річки через нездатність зливової каналізації пропустити таку кількість води. Помивши вулиці від бруду, не вся вода пішла в каналізацію — частина потрапила на насосні станції та інші об’єкти інфраструктури, що й привезло до зараження. Причому ситуація, що склалася, викликана не якимись особливостями конкретно ізмаїльської інфраструктури. Це може повторитися в інших населених пунктах. За словами Святослава Протаса, така небезпека характерна для водогонів практично всіх міст України, і медики про це знають. Щоб цього уникнути, об’єкти водопостачання мають пройти масштабну модернізацію, а на це в країні грошей немає.

Одеська область.

 

 

На знімку: Центральна міська лікарня в Ізмаїлі. За фактом масового отруєння людей в Одеській області відкрито кримінальне провадження.

Фото Сніжани СТРЕПЕТОВОЇ (УНІАН).