На Полтавщині жнива почнуться не раніше 5—7 липня. При цьому головний хліб краю — озиму пшеницю — коситимуть і молотитимуть іще пізніше. Бо вона не готова до збирання. Тож стартуватимуть аграрії з озимого ячменю та ріпаку.

Загальнообласний урожай ранніх зернових очікується на рівні 1,3 мільйона тонн, серед яких левову частку (1 млн. тонн) становитиме озима пшениця. Це досить пристойний і, власне, майже типовий для останніх років показник.

Водночас надмірне зволоження підносить хліборобам нові неприємні сюрпризи. Спочатку майже безперервні дощі суттєво вплинули на поширення хвороб та шкідників рослин і, відповідно, на собівартість урожаю. Адже з тією напастю селянам довелося боротися за допомогою дорогущої «хімії». А тепер деякі поля з уже майже достиглим урожаєм «прасують» зливи, штормові вітри та навіть град. І хоча на Полтавщині такий форс-мажор поки що виявляє себе локально, фахівці у своїх прогнозах стали значно обережнішими...

Зокрема, вони говорять про те, що частка продовольчої пшениці в її загальнорегіональному вжинку сягатиме 70 відсотків лише «за сприятливої погоди». А на головне запитання — чи вдасться зібрати вирощене без суттєвих втрат? — сьогодні не може дати відповіді ніхто. При цьому, за інформацією профільного департаменту ОДА, до збирання врожаю в регіоні вже підготували 93 відсотки комбайнів, пального для зернозбиральної техніки тут також вистачає.

Полтава.

Фото автора.