Урочисте засідання 28 червня

З нагоди 20-річчя Конституції України у Верховній Раді відбулося врочисте засідання за участю Президента України Петра Порошенка, президентів України Леоніда Кравчука, Леоніда Кучми, Віктора Ющенка, членів Кабінету Міністрів України, Голів Верховної Ради України попередніх скликань, народних депутатів першого-другого та нинішнього скликань, колишніх прем’єр-міністрів, керівників судової гілки, предстоятелей церков і релігійних об’єднань України, представників дипломатичного корпусу, громадських організацій, засобів масової інформації.

У сесійній залі пролунали державний Гімн України та Духовний гімн «Молитва за Україну» — «Боже, великий, єдиний, нам Україну храни...» на музику М. Лисенка. Перед учасниками урочистого засідання виступили Президент України Петро Порошенко, Голова Верховної Ради України Андрій Парубій (їх виступи опубліковано в номері «Голосу України» за 29 червня 2016 р).

На інформаційному табло у сесійній залі, де зазвичай висвітлюються результати голосування, було продемонстровано історичні кадри — голосування за Конституцію двадцять років тому, 28 червня 1996 року, після безсонної «конституційної ночі». Зал зааплодував.

Під час виступів у сесійній залі пролунало багато закликів до єдності та врешті-решт покласти край чварам усередині країни, чим підступно, як диявол, користується ворог.

Перший Президент України Леонід Кравчук у своєму виступі відзначив, що у цій залі приймалися історичні рішення, які змінили не тільки обличчя України, а сприяли зміні обличчя Європи і світу. Цього року виповнюється 25 років незалежності України і 25 років розвалу найстрашнішої імперії — Радянського Союзу.

Л. Кравчук подякував усім, хто був причетний до творення Конституції і законів України. «Україна живе, Україна розвивається, і це найголовніший підсумок цієї історії 25-річної і 20-річної історії нашої української Конституції, — сказав перший Президент незалежної України. — Але, на жаль, ті підвалини, які були створені для будівництва нової держави, дуже швидко почали розмиватися, і вибори, які проходили в Україні: і парламентські, і президентські, дуже швидко з’їдали всі напрацювання Конституції, і нігілізм розвивався у Верховній Раді». Л. Кравчук висловив думку, що головною проблемою є те, що Конституція не виконувалася і не виконується. На його думку, причиною невиконання Основного Закону є те, що у Конституції закладено великі повноваження президентів, але немає відповідальності президентів. Л. Кравчук закликав внести такі зміни до Конституції, які відповідали б стратегічним інтересам українського народу.

Наступний промовець — учасник АТО, молодший сержант Юрій Закопець — є ровесником Конституції. Він розповів, що з дитинства мріяв стати військовим, але ніколи не міг подумати, що стане ним у час війни, і що йому в такому молодому віці доведеться зі зброєю в руках захищати свою країну, її конституційний лад. Нині Ю. Закопець навчається у Національній академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного.

«20 років тому було ухвалено Конституцію, але нині її кожне слово, кожну статтю захищають на передовій, — сказав Юрій Закопець і закликав до єдності: «Наша сила, наша сила в єдності, і ворог знає про це, всіляко намагаючись ввести нас, в наші ряди смути». Звертаючись від себе і товаришів, які зараз перебувають на фронті, він сказав: «Давайте забудемо про все дрібне, що нас роз’єднує, та зміцнимо нашу рішучість у побудові демократичної і процвітаючої України».

Голова Верховної Ради України другого та п’ятого скликань Олександр Мороз наголосив, що ухвалення Конституції — це крок, сумірний з проголошенням Незалежності, це визнання незворотності історичного вибору нашого народу.

«Завершальна стадія роботи над Основним Законом продемонструвала консолідацію різних політичних сил у парламенті і суспільстві, — сказав О. Мороз. — Вона стала прикладом того, що будівництво держави потребує спільних зусиль лівих, правих, центристів, радикалів, анархістів, націоналістів, соціалістів, бо тільки в межах своєї держави вони чогось варті. Бо на ворожнечі держава не будується!». Політик закликав ухвалити такі зміни до Конституції, які би стали справді «Народною Конституцією». Олександр Мороз звернувся до Президента України Петра Порошенка не забувати про народних депутатів перших двох скликань Верховної Ради.

Перед присутніми виступила представник молодого покоління — інтерн Верховної Ради Іванна Федько. Вона зауважила, що речення з Конституції «Україна — правова держава» весь час після ухвалення Конституції нагадувало скоріше задекларований курс, аніж реальний стан речей.

«Сьогоднішня складна ситуація — це висока плата України за безвідповідальність політиків та несвідомість зокрема, громадян, невігластво щодо своєї історії, культури та мови, бездіяльність та пристосуванство, — сказала І. Федько. — Навіть найкраща у світі Конституція спроможна забезпечити успіх держави лише за високої правової культури і природньої необхідності поважати і виконувати закон. А правова держава постане лише там, де є на неї попит».

Дівчина закликала українську молодь, яка часто нарікає на складність українських реалій, мріяти та діяти всупереч перешкодам, зневірі та труднощам: «Не шукаймо кращого життя поза межами нашої країни, шукаймо Україну в наших серцях. Наполегливо працюймо щодня, здобуваймо нові знання та нові навички, будьмо освіченими, креативними, ініціативними та головне — відповідальними молодими українцями».

Після урочистого засідання у кулуарах Верховної Ради України відбулася урочиста церемонія спецпогашення конверта з маркою «28 червня — День Конституції України». У церемонії взяли участь Голова Верховної Ради України Андрій Парубій та Перший віце-прем’єр-міністр — міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів. А всі охочі могли придбати у працівників «Укрпошти» й інші колекційні конверти та марки — зокрема, із краєвидами України, пам’яті загиблих героїв в АТО, та одразу надіслати їх із поштової скриньки, яка символічно перебувала в парламентських кулуарах.

На конверті, який випустило УДППЗ «Укрпошта» з нагоди 20-ї річниці Конституції, зображено Державний прапор України із використанням національної символіки. А на поштовому штемпелі, яким гасять конверти, — зображено будівлю Верховної Ради України.

Опісля всі учасники урочистого засідання спільно сфотографувалися на сходах парламенту на площі Конституції.

 

 

Народний депутат Юрій Дерев’янко, народний депутат попередніх скликань Віктор Шишкін.

 

 

На передньому плані народний депутат попередніх скликань Іван Заєць. 

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.