На 760 тисячах гектарів запорізького степу закипіла робота. Навантаження на один комбайн становить 278 гектарів, що є цілком нормальним для регіону.

Восени, нагадаємо, вдалося посіяти 556 тисяч гектарів озимих зернових та 19,5 тисячі гектарів ріпаку. Сіяли в суху землю, вже без надії, що щось зійде. У листопаді хоч кволенькі, але сходи з’явилися всього на 15 відсотках площ. Багато аграріїв вирішили не ризикувати, тому загальний недосів по області сягнув 119 тисяч гектарів.
На щастя, дощовий грудень і загалом м’яка та сприятлива зима дали змогу не лише врятувати врожай, а й говорити про традиційні два мільйони тонн запорізького зерна і цього року теж. До речі, навесні ранніми ярими зерновими засіяно 204 тисячі гектарів. Утім, у фінансовому плані ситуація стала ще гіршою. Як повідомив «Голосу України» директор департаменту агропромислового розвитку Запорізької ОДА Андрій Ревуцький, вартість обробітку одного гектара порівняно з минулим роком зросла в 1,3 разу і тепер перевищує 3500 гривень. Варто додати, що навесні агровиробники Запоріжжя витратили 4,3 мільярда гривень.
Цікаво, що практично вся згадана сума — власні кошти фермерських господарств. Задіяно всього 200 мільйонів кредитних ресурсів (менше п’яти відсотків). Утім, банкіри і самі винні, що з ними на селі ніхто не хоче мати справи. Бо якщо у них є запитання до агровиробників, хай подивляться на свою кредитну ставку...
Тут варто додати і таке. Коли царицею запорізького степу до цього року все ж лишалася пшениця, то нині король тутешніх полів — соняшник — випередив її за всіма показниками. Адже під останній відвели 571 тисячу гектарів. Цьогоріч очікують його непоганий урожай. Тож соняшник має поліпшити фінансовий стан запорізького аграрного сектору.

Запорізька область.