Депутати Івано-Франківської обласної ради підготували звернення до керівників центральних органів влади щодо розв’язання проблем в аграрному секторі краю. Попередньо документ обговорили на засіданні постійної комісії обласної ради з питань аграрної політики та земельних відносин. У запропонованому проекті рішення йдеться про те, що «одним із пріоритетних напрямів розвитку аграрного сектору області, де понад половини населення мешкає в сільській місцевості, є створення належних умов для підприємництва на селі».

У зверненні також акцентується увага на питаннях, які потребують невідкладного вирішення на законодавчому рівні. Зокрема, йдеться про внесення змін до податкового законодавства в частині адміністрування податку на додану вартість сільськогосподарським товаровиробникам, відновлення виплат фізичним особам спеціальної бюджетної дотації як за утримання та збереження молодняку великої рогатої худоби, так і за здану на забій худобу, відновлення роботи Коломийського ветеринарно-санітарного заводу шляхом модернізації виробництва. Це підприємство, до речі, єдине в області, яке спеціалізується на утилізації та переробці відходів тваринного походження. 2011 року його передано в підпорядкування державному концерну «Укрветсанзавод», однак через відсутність фінансування не було проведено модернізацію підприємства, що призвело до його зупинки.

Також директор департаменту агропромислового розвитку ОДА Марія Савка переконувала депутатів підтримати спільне розпорядження голів ОДА та облради щодо збільшення фінансування на комплексну програму розвитку агропромислового комплексу та сільських територій Івано-Франківської області на 2016—2020 роки. За її словами, гроші вкрай потрібні на стабілізацію ситуації у тваринництві, покращення селекційної роботи та нарощування поголів’я худоби. Усі ці питання буде розглянуто на найближчій тематичній виїзній сесії, що відбудеться в Коломийському районі.

Івано-Франківська область.