Перші п’ятдесят тисяч тонн зерна ранніх культур намолотили у господарствах Вінниччини при середній урожайності 47 центнерів з гектара. Торік такої само пори на круг збирали по 35,6 центнера збіжжя.

На тиждень раніше, ніж 2015-го, стали в регіоні до косовиці ранніх зернових. Передчасний старт жнивної кампанії фахівці обласного департаменту агропромислового розвитку пояснюють погодними умовами — червнева спека прискорила дозрівання колосових культур. За прогнозом директора департаменту Миколи Неїлика, нинішні жнива у часі будуть найкоротші порівняно з попередніми роками.
— Нарешті у господарствах області вдалося вирішити проблему із зернозбиральною технікою, — каже Микола Неїлик. — Її парк збільшився на 38 нових сучасних комбайнів. Тож навантаження на одну машину становить 170—180 гектарів жнивного поля. Це один з кращих показників у державі.
За словами першого заступника голови Вінницької ОДА Андрія Гижка, в області є всі можливості для повторення рекордного намолоту зернових і зернобобових культур 2014 року. Тоді загальний коровай становив п’ять мільйонів тонн збіжжя. Завадити може тільки погода.

Вінницька область.