Київводоканал з нагоди Дня Дніпра провів показові навчання на водозаборі. Спільно з комунальною аварійно-рятувальною службою та рятувальниками спеціального загону ДСНС України було змодельовано надзвичайну ситуацію — ліквідацію забруднення Дніпровського водозабору від нафтопродуктів.

 

— Наша спільна робота та відпрацьований регламент дій з усіма відповідальними службами під час надзвичайних випадків фактично унеможливлюють потрапляння забруднень до водозабірного ковша. Отже, кияни можуть бути спокійними — водопровідна вода безпечна й ситуація під контролем, — зазначив очільник Київводоканалу Дмитро Новіцький.


Загалом, як розповіли журналістам, вода проходить повний комплекс очистки з використанням сучасних реагентів, також вона додатково озонується, відбувається коагуляція з метою видалення шкідливих сполук і зменшення каламутності. Після цього відбувається вторинне хлорування задля бактеріологічної стабільності живильної вологи. Проте, як зазначив Дмитро Новіцький, споруди Дніпровської водопровідної станції потрібно комплексно реконструювати, щоб вони відповідали сучасним вимогам.


На станції показники якості води знімаються тричі на добу. Зокрема, за хімічними, бактеріологічними, гідробіологічними та радіологічними показниками 25 інгредієнтів визначаються щодня, 48 — щомісяця, а раз на рік тестують якість дніпровської води за 75 показниками. Крім того, щонайменше раз на місяць контролюється якість води у Київському водосховищі та його притоках — річках Ірпінь, Тетерів, Десна, Уж та Прип’ять, а також у різних місцях лівого та правого берегів Дніпра.


Тим часом заступник начальника ГУ ДСНС у місті Києві Юрій Некоз розповів про систему заходів, які забезпечують належну якість питної води в столиці, та про взаємодію усіх служб у разі надзвичайних ситуацій. Він коротко згадав і про секретну унікальну помпову станцію, споруджену в 1986 році після аварії на Чорнобильській АЕС в найближчому населеному пункті під Києвом, щоб качати для столиці не заражену радіацією воду з Дніпра, а чисту із сусідньої Десни.


— Станція «Роса-300» — плавуча. Там працює механізм, який випомповує воду із затоки — 300 тис. кубометрів на добу. Півтора десятка робітників уже 30 років тримають обладнання в готовності. Увімкнення відбуваються лише тренувальні. Але за потреби напоїти столицю можна за кілька годин, — пояснив директор Дніпровської водопровідної станції Анатолій Фурса.