Парламентська хроніка

Ранкове засідання 8 липня

Представники «Батьківщини» блокували президію Верховної Ради із самого ранку. Народні депутати із Радикальної партії сиділи на підлозі поруч із трибуною. Пізніше, після експромтної наради зі своїм лідером Олегом Ляшком, яка тривала навприсідки, парламентарії, які ще раніше оголосили сидячий протест, перемістилися так, що будь-який прохід до трибуни був повністю перекритий. Відтак, Голова Верховної Ради Андрій Парубій не мав змоги відкрити засідання ані зі свого робочого місця, ані з трибуни. Коли очільник законодавчого органу зайшов до сесійної зали, блокувальники почали виконувати Державний Гімн, тож Андрій Парубій підтримав їх, використовуючи мікрофон у руках. Тільки після цього він оголосив засідання відкритим. Ложа уряду при цьому була заповнена міністрами на чолі з прем’єром Володимиром Гройсманом.

«У цьому залі бійок не буде, — сказав А. Парубій, звертаючись до народних депутатів та урядовців. — Дехто дуже хоче, щоб люди, які плече в плече пройшли Майдан, мали між собою протистояння. Дехто хоче, щоб таке протистояння мали й люди, які пройшли АТО і прийшли сюди змінювати країну. Хочу сказати, що ми мали під час години запитань до уряду розглядати питання тарифів. Кабмін мав детально розповісти все, що пов’язане з цією проблематикою. Парламентарії з цієї трибуни повинні були говорити про болі своїх виборців. Планувалося зачитати депутатські запити, які допомагають захистити людей. Могла бути повноцінна, звична робота парламенту». Однак, припустив він, декому в стінах законодавчого органу цікаво не працювати, а дестабілізувати ситуацію. «Ми цього не допустимо», — наголосив він. Водночас, очільник парламенту висловив побоювання, що засідання за умов, які створилися в залі, проводити буде важко. Незважаючи на пропозиції працювати далі, які лунали із зали, Голова Верховної Ради все-таки закрив засідання. «Я маю своє відчуття, — сказав він перед тим. — За тих умов, в які нас ставлять деякі колеги, повноцінне проведення сесії буде неможливим».

Коментуючи те, що відбулося в залі, лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко ще раз розповіла про вимоги, які ставлять перед народними обранцями блокувальники трибуни, яких вона назвала «демократичними опозиційними фракціями». «Мета блокування одна, — заявила вона, — примусити уряд, Президента і парламентську більшість сісти за стіл переговорів для того, щоб негайно проаналізувати ситуацію, яка склалася з тарифами на газ, тепло, холодну та гарячу воду і електроенергію». Для екстремального зростання тарифів немає жодних підстав, крім одного — забрати в людей фінансовий ресурс і спрямувати його на інтереси кланів, переконана політик. Вимоги в практичній площині залишаються тими ж, які озвучували раніше — створення ТСК із тарифів, розслідування діяльності НАК «Нафтогаз» та «Укргазвидобування» і розгляд трьох законів, які стосуються цієї тематики і вже зареєстровані в парламенті.

Блокування трибуни у досягненні поставлених цілей Ю. Тимошенко назвала «останнім аргументом». Два роки, мовляв, намагалися домовитися, переконати, піти назустріч. Але нині такі дії позбавлені жодного сенсу. «Блокування ми будемо тримати стільки, скільки зможемо, — наголосила парламентарій, — учора ми бачили, як вивели одягнених у військову форму атошників, які є народними депутатами в Блоці Петра Порошенка і «Народному фронті». Вони зхистили режим, який нині проводить політику проти людей». Ю. Тимошенко закликала колег по сесійній залі «не захищати корумпований режим і не принижувати військову форму».

Свою позицію з приводу того, що відбувається в парламенті, висловив і представник «Самопомочі» Єгор Соболєв. Однією з причин політик назвав бажання народних обранців відпочивати. Як аргумент навів пропозицію від деяких законотворців працювати наступного тижня в комітетах. Ще однією причиною він назвав бажання деяких політичних сил показати, як вони «в стражданнях борються за народ». Адже рішення, яких вимагають, залежать не від парламенту, і народні депутати їх приймати не можуть.

Пізніше Голова Верховної Ради А. Парубій дав брифінг, під час якого ще раз наголосив на тому, що народні депутати пропустили, заблокувавши засідання. «Переконаний, що основна ціль — не тарифи, — сказав він. — І основна мета — не допомогти людям. Завдання в тому, щоб дестабілізувати ситуацію в країні і в парламенті». Глава законодавчого органу вважає, що в такий спосіб реалізовуються зовнішні сценарії. Він звернув увагу, що початок такої акції протесту в часових рамках збігається з арештом Онищенка. У четвер, коли на порядку денному стояли справді важливі для країни і передусім для її захисників питання, «ми продемонстрували, що парламент здатен працювати», — зауважив А. Парубій. «Багато наших колег, на мою думку, не до кінця усвідомлюють свої дії, — сказав він. — Висловлюю впевненість, що, провівши консультації, наступного тижня ми зможемо повноцінно працювати і ухвалювати закони. А їх у порядку денному сотні. Упевнений, що ми зможемо знайти порозуміння в залі».

Відповідаючи на запитання про документи, які розглядалися в четвер, А. Парубій особливо відзначив питання про Раду Національного банку. «Це надважливе питання, яке розблокує надзвичайну кількість коштів для уряду, для бюджету, для виплати соціальних гарантій і підтримки армії». Із питань, які в четвер не знайшли підтримки, але вони є важливими, тривають консультації, повідомив очільник парламенту. Шанс, що наступного тижня за них проголосують, дуже високий. На запитання, чи зможе Верховна Рада працювати наступного тижня, журналісти отримали лаконічну відповідь: «Буде! Ніхто не зупинить роботу українського парламенту і не зможе його дестабілізувати». Водночас А. Парубій виключив будь-які силові дії в законодавчому органі. «Є багато інших механізмів, — зазначив він, -і дискусія, і діалог для того, щоб вийти на конструктивну роботу. Я використаю весь арсенал комунікації в домовленостях, щоб ми могли уникнути будь-яких конфліктів». Кожне рішення, яке приймається в парламенті, проходить процедуру розгляду в комітеті, зауважив він, запевнивши, що таку традицію і надалі ніхто не порушуватиме. «Коли хтось думає, що можна перетискати і переламувати, він помиляється», — резюмував Голова Верховної Ради.

А. Парубій поділився також своїм баченням роботи парламенту в літній період. «У мене була ідея продовжити сесію до 6 вересня», — сказав він. Така пропозиція була продиктована можливістю загострення конфлікту на сході країни в будь-який час. Однак народні обранці це рішення не підтримали. Проте особливої проблеми глава парламенту в цьому не бачить, оскільки за підписом 150 депутатів можна зібратися позачергово. Можливість загострення ситуації в нашій країні А. Парубій пояснив проведенням виборів у США і кризою, яка відбувається в Європі. За таких умов дуже важливо, щоб парламент міг працювати швидко та ефективно.

Після Голови Верховної Ради брифінг дали прем’єр Володимир Гройсман та представники Кабінету Міністрів. Через неможливість відповідати на запитання народних депутатів, урядовці вирішили поспілкуватися з журналістами. «Ми хотіли ще раз пояснити нашу позицію з приводу того, що відбувається у сфері ціноутворення на газ, які там були корупційні схеми, хто на них наживався, як працювала стара система, яку ми сьогодні змінюємо, і чому ми її змінюємо, — сказав очільник Кабміну. — Ми хотіли поговорити про субсидії, розвіяти міфи про те, що все буде погано і люди не зможуть платити за тарифами». В. Гройсман висловив жаль з приводу того, що така розмова із законотворцями не вдалася, адже більшість народних депутатів готові були працювати. «Уряд є відкритим і публічним, — сказав він, — і в мене складається таке враження, що нам вже бояться ставити запитання, щоб не почути відповіді».

Підвищення тарифів, з позиції головного урядовця, допоможе ліквідувати будь-яку корупцію. За його словами, за декілька десятиріч у нас народилися імперії «газових королів і королев». За даними Антикорупційного бюро, державний газ скуповувався ділками за ціною у 3—4 рази дешевше, «в тому числі, тими, хто присутній в парламенті, й, можливо, причетний до блокування трибуни», і перепродували українцям у 2—3 рази дорожче. Він переконаний, що встановлення ринкової ціни на газ дозволить стимулювати збільшення видобутку українського блакитного палива. «Уряд відроджуватиме видобування газу, щоб не купувати імпортний», — наголосив В. Гройсман.

 

 

Брифінг Прем’єр-міністра України Володимирa Гройсманa та членів уряду.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

 

 

Ранкове засідання Верховної Ради України. Виконання гімну. 

Фото Олександра КЛИМЕНКА.