Харків’яни напередодні перекрили центральну вулицю Сумську, вимагаючи об’єктивного розслідування причин двох смертей у ДТП за участі нових поліцейських. Загиблі — сімейна  пара, що тільки одружилися наприкінці червня.

Раніше Харків називали, крім іншого, «ментовським» містом. Тільки тому, що місцева міліція місто тримала міцно й не дозволяла нікому «творити свавілля» на довіреній їй території. Сучасна поліція Харкова теж міцно тримає велике місто, але тільки в постійному інформаційному напруженні.
Результатів роботи нової поліції — не густо. Іноді затримання дрібних злодюжок, рідше — розкриття або припинення серйозних злочинів, про резонансні — уже давно всі забули.
І йдеться не про те, що ця нова та багатообіцяюча поліція постійно б’є дорогі службові машини, до цього вже звикли й намагаємося не звертати увагу. І навіть не про те, що нові поліцейські поводяться    по-хамськи з пасажирами не менше, ніж старі пузаті даішники. І зовсім не про те, що скоростиглі офіцери поліції знати не бажають, що несумлінні водії (а таких у нас чимало) сідають за кермо після великого прийняття алкоголю: а що, поліція тепер не зупиняє, головне — не порушувати? Все місто знає про це, вся країна знає, а поліцейські й не здогадуються, що нині за кермом напідпитку народу хоч відбавляй. Ніяких заходів не вживається!
Майже 100 харків’ян зібралися ввечері 10 липня на вулиці Сумській в Харкові. Люди вимагали ретельно розслідувати ДТП за участі патрульних, у результаті якої загинуло подружжя. За словами очевидців, на місце приїхали поліцейські, після цього харків’яни розійшлися.
Цього дня на світанку у центрі Харкова в результаті дорожньо-транспортної  пригоди за участю автомобіля патрульної поліції загинули двоє людей, ще п’ятеро постраждали.
Щоб не бути упередженим, цитую повідомлення місцевих ЗМІ.
Рано-вранці, близько 4:00, автомобіль «Тойота Пріус» патрульної служби рухався по вул. Сумській і на перехресті з вул. Динамівською зіштовхнувся з автомобілем «Москвич-2141».
За попередньою інформацією, «Москвич» рухався на зелене світло світлофора. Від зіткнення «Москвич» відкинуло, і він урізався в машину «Саманд», що проїжджала поруч. Унаслідок ДТП загинула сімейна пара — пасажири «Москвича». Травми різного ступеня тяжкості дістали ще п’ять людей: водій «Москвича», двоє патрульних, водій і пасажир «Саманда». Всі постраждалі доставлені до лікарні.
У прокуратурі також відзначили, що, за попередньою інформацією, «Москвич» рухався на зелене світло світлофора. Прокуратурою Харківської області проводиться досудове розслідування. Попередня кваліфікація злочину — ч. 3 ст. 286 КК України (порушення правил безпеки дорожнього руху). Перевіряється інформація, чи були на патрульному авто включені спецмаячки.
Цю кореспонденцію з позначкою «в номер» передаю в останній момент — розраховував на коментарі посадових осіб. На жаль, тиша... Так само все тихо навколо зовсім нещодавньої надзвичайної події, коли поліцейські відкрили нічну стрілянину по відпочивальниках у клубі. І хоча, за словами прес-секретаря обласної прокуратури Віти Дубовик, працівники поліції були не на службі, без форменого одягу та на власному автомобілі, але це навряд чи дає право їм стріляти по людях з порушенням правил застосування вогнепальної зброї.
«Під час другої частини конфлікту один із правоохоронців застосував травматичний пістолет до нападників, у результаті чого двоє людей постраждали. Один із них дістав непроникаючу травму грудної клітки, а другий непроникаючу травму грудної клітки та шиї. На даний момент йому вже зробили операцію й дістали кулю із шиї. Його здоров’ю нічого не загрожує», — уточнила В. Дубовик.
Також, за словами прес-секретаря облпрокуратури, у слідства є інформація, що в поліцейських також є тілесні ушкодження, але які саме — неясно, тому що після прибуття до лікарні вони відмовилися від обстеження.
«Ми направили їх на обстеження на наявність алкоголю в крові. За попередньою інформацією, всі учасники конфлікту були у стані алкогольного сп’яніння», — уточнила Дубовик.

Коли верстався номер

Прокуратура Харківської області почала розслідування за фактом порушення правил безпеки дорожнього руху, що спричинили смерть (ч. 2 ст. 286 КК України). Як розповів в. о. начальника відділу прокуратури області Артем Ковальов, сьогодні, 11 липня, вночі на автодорозі Київ — Харків — Довжанський поліцейський автомобіль збив пішохода. 27-літній житель Люботина від отриманих травм помер на місці.
«За попередніми даними, за кермом перебував лейтенант поліції. У салоні — старший сержант. Правоохоронці перебували на службі», — пояснив А. Ковальов.

Харків.