Дванадцять одночасних обшуків у Ладижинській виправній колонії № 39 та шість -- у Крижопільській колонії № 113 провели слідчі прокуратури Вінницької області з метою виявлення доказів на предмет отримання хабарів працівниками у засуджених.

 

Інформацію про це поширила прес-служба прокуратури Вінниччини. У повідомленні йдеться про затримання двох службових осіб Ладижинської виправної колонії у порядку ст. 208 КпК України. Їм повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.368 КК України ("одержання хабара"). "З січня по липень нинішнього року службові особи систематично вимагали та отримували кошти від засуджених за надану їм можливість користуватися у місцях позбавлення волі забороненими предметами та речами, зокрема, мобільними телефонами, сім-картками, -- йдеться у повідомленні прес-служби. -- Незаконно надавали тривалі та короткотермінові побачення. На кожну таку дію встановили таксу оплати засудженими. Службові особи колоній діяли умисно, за попередньою змовою з метою незаконного збагачення".

 

Під час обшуків вилучено мобільні телефони, сім-картки, банківські картки, квитанції, деякі інші документи, що підтверджують факти отримання хабарів.

 

Триває досудове розслідування з метою встановлення обставин кримінального правопорушення, проводяться необхідні слідчі та розшукові дії.

 

Коментуючи ситуацію на прохання кореспондента "Голосу України", прокурор Вінницької області В'ячеслав СОКОЛОВИЙ наголосив, що за отримання неправомірної вигоди передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п'яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна.

 

-- Громадянське суспільство стає більш нетерпимим до фактів корупції і хабарництва, тому дедалі активніше співпрацює з правоохоронними органами, -- зазначив В'ячеслав Соколовий. -- Люди все частіше інформують правоохоронців про тих, хто порушує чинне законодавство. Закликаю посадовців усіх рангів сумлінно виконувати свої обов'язки, не переступати закон, щоб не опинитися через це на лаві підсудних. Адже затриманий хабарник ганьбить не тільки себе, а й свій колектив, сім'ю, родину. Честь людини дорожча за будь-які гроші.

 

Віктор СКРИПНИК.

 

Вінницька область.

 

Голос України