Вечірнє засідання 12 липня

Верховна Рада прийняла в цілому Закон «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» (№ 48675, виділивши Центральній виборчій комісії на проведення проміжних виборів народних депутатів України 17 липня 2016 року в семи одномандатних виборчих округах додатково 27,7 мільйона гривень. Проміжні вибори відбудуться наступної неділі у виборчих округах № 27 (Дніпропетровська область), № 85 (Івано-Франківська область), № 151 (Полтавська область), № 206 (Чернігівська область), № 23 (Волинська область), № 114 (Луганська область) та № 183 (Херсонська область). Як зауважив доповідач народний депутат України Сергій Алєксєєв (фракція Блоку Петра Порошенко), спочатку передбачалося провести проміжні вибори (замість вибулих депутатів) у чотирьох округах, потім їх кількість збільшилася до семи. Відповідно зросла і кількість виборчих комісій. Тож необхідно забезпечити додатковий обсяг фінансування — загалом на суму в понад 27,7 мільйона гривень. Ці кошти потрібні для належного функціонування державного реєстру виборців, закупівлі витратних матеріалів для друкувальних пристроїв, для забезпечення функціонування серверів баз даних та захищеності оброблювальної інформації, а також оплати праці членів виборчих комісій. Таке фінансування пропонується здійснювати шляхом перерозподілу коштів держбюджету, зокрема, за рахунок рентної плати за користування надрами та видобування природного газу. Законопроект ухвалено в цілому 238 голосами.

У першому читанні прийнято проект закону «Про внесення змін до Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» щодо наставництва над дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування» (№ 4784). Цим документом пропонується визначити новий вид діяльності щодо дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, як наставництво на добровільній безоплатній основі — тобто індивідуальна підтримка та допомога, насамперед у підготовці до дорослого самостійного життя.

Представник Президента України у Верховній Раді Артур Герасимов розповів, що в нашій країні майже сім тисяч дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, проживають в інтернатних закладах різних типів. Більшість із них, на жаль, з різних причин (вік, стан здоров’я), практично не мають шансів бути усиновленими чи влаштованими в іншій формі сімейного виховання. При цьому проживання в інтернатному закладі часто не сприяє підготовці таких дітей до подальшого самостійного життя та самовизначення. Як наслідок, діти виростають не підготовленими до життя поза межами закладу і, вступивши в доросле життя, нерідко ведуть асоціальний спосіб життя. Багато випускників інтернатів потрапляють за ґрати. З метою вирішення вищезазначеної проблеми на законодавчому рівні Президентом України внесено цей законопроект.

Як зазначали депутати під час обговорення, такий вид діяльності взагалі-то не новий та існує давно, адже багато волонтерів, доброчинців, громадських організацій допомагають інтернатам, будинкам дитини чи окремим дітям-сиротам, однак їхню діяльність досі не було узаконено. Олена Сотник (фракція «Самопоміч») зауважила, що ще з Радянського Союзу у нас освіта для дітей із інтернатів дещо відстає від цивілізованих принципів. «Насправді ці діти є відділені від інших дітей, які мають родину і мають можливість виховуватися в родині», — зазначила депутат. Водночас Юрій Павленко (Опозиційний блок) застеріг від імовірних зловживань з боку директорів інтернатів. Він зауважив, що з одного боку, декларується як мета -реформа інтернатів, а з другого боку, цим законом пропонується посилити роль директора інтернатного закладу. У законі, на думку депутата, не визначено, хто несе відповідальність за життя і здоров’я дитини під час спілкування із наставником. Законопроект ще буде доопрацьовуватись до другого читання у профільному комітеті.

Парламент також прийняв Постанову «Про внесення змін до розділу І додатка до Постанови Верховної Ради України «Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2016 році» — відзначення 925 років з часу заснування міста Дрогобича та 400 років з часу першої писемної згадки про місто Чуднів.

Прийнято за основу проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо удосконалення містобудівної діяльності» (№ 4733-1). Законопроектом передбачається скасувати визначення категорії складності об’єктів будівництва та врегулювати процедуру реєстрації декларації на здійснення будівництва та прийняття в експлуатацію об’єктів та отримання сертифіката. Адже, як зазначалось під час обговорення, зараз чимало забудовників при початку будівництва отримують одну категорію складності робіт, приміром, на п’ятиповерхівку, а потім зводять 25, а то й більше поверхів. І виникають проблеми із введенням будинку в експлуатацію.

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій на початку засідання оголосив про створення міжфракційних депутатських об’єднань: «За розбудову транспортної галузі України», головою якого обрано народного депутата Руслана Сольвара, та «Трансформація України» (співголови — Леонід Козаченко та Іван Кириленко).