У Дніпрі активісти оголосили війну амброзії та обіцяють платити по гривні за кілограм вирваного із корінням бур’яну.

Нині рослина-алерген заполонила не лише пустирі та звалища, а й парки, дитмайданчики. Як розповів журналістам представник ГО «Екорада Дніпра» Юрій Остапюк, проблему навряд чи розв’язати за рік. Тож громадські діячі виступили з ініціативою збору цього бур’яну.
У групі на Фейсбуці вже розмістили адресу, куди потрібно нести зірвані рослини, телефон для довідок і певні правила (кущі мають бути вирвані із корінням, зв’язані у снопи). У найближчих до пункту приймання житлових масивах розповсюдили майже тисячу листівок. Розраховуватись обіцяють на місці, після зважування «збору», платитимуть по гривні за кілограм. Триватиме акція з 12 липня по 1 серпня, на неї планують витратити 30 тисяч гривень.
До корисної ініціативи Юрій Остапюк пропонує приєднатися бізнесменам, громадськості. Зробити це можна різними способами: організувати суботники на прибудинкових територіях, відкрити ще один пункт приймання, допомогти з оплатою за вирвані рослини тощо.
За словами заступника начальника управління охорони навколишнього середовища департаменту транспорту та охорони навколишнього середовища міськради Ірини Козлової, в області амброзія нині займає площі приблизно у 195 тисяч гектарів. Дія останньої міської програми з боротьби із цим бур’яном закінчується саме цьогоріч. Документом, зокрема, передбачалося укладення карти розповсюдження рослини-алергену.

Дніпропетровська область.