Пільгові категорії отримають їх безоплатно. Про це йшлося під час засідання Комітету Верховної Ради з питань науки і освіти, де обговорювали проект закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо обов’язковості харчування учнів загальноосвітніх навчальних закладів)», поданий низкою народних депутатів на чолі з Олегом Барною (реєстр. №4682 від 17.05.2016 р.).

Він пропонує зобов’язати місцеві органи виконавчої влади та місцевого самоврядування забезпечувати організацію обов’язкового харчування учнів 1—11 (12) класів загальноосвітніх навчальних закладів державної та комунальної форм власності. «Гастрономічна підтримка» має відбуватися за рахунок місцевих бюджетів. При цьому батьки компенсуватимуть до 70 відсотків вартості харчування. «Якщо органи місцевого самоврядування матимуть більший резерв, вони зможуть прийняти рішення про зменшення частки, яку сплачують батьки», — уточнив Олег Барна. До чинного переліку пільговиків, яких забезпечують шкільними обідами безоплатно, додадуть дітей з неповних та багатодітних родин. Про безплатні порції для всіх молодших школярів не йдеться.

За словами першого заступника голови комітету Олександра Співаковського, ця тема набуває особливої ваги в контексті майбутньої освітньої реформи і, зокрема, програми створення опорних шкіл, які запрацюють вже з 1 вересня. «Окрім рівного доступу до якісної освіти, діти повинні мати рівний доступ до якісного харчування, — переконаний народний депутат. — Бо ми привозимо дитину (до опорної школи. — Авт.) о восьмій ранку, а повертаємо додому о сьомій вечора». Такий графік доведеться витримувати родинам з різним рівнем доходів.

Позицію МОН на засіданні комітету озвучив заступник міністра Павло Хобзей: «У цілому ми підтримуємо законопроект (Олега Барни. — Авт.). Проте певні аспекти потребують доопрацювання. МОН пропонує викласти статтю 21 Закону «Про загальну середню освіту» в такій редакції: «Органи місцевого самоврядування та місцеві органи виконавчої влади забезпечують безкоштовним харчуванням учнів 1-4 класів, а також 5-11 класів з числа дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування, дітей із неповних та багатодітних сімей, дітей з особливими освітніми потребами, які навчаються в спеціальних та інклюзивних класах, дітей із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям», а також дітей, які належать до потерпілих від Чорнобильської катастрофи, та дітей, які згідно з висновками лікарсько-консультаційних комісій, потребують дієтичного харчування». За узгодженою з Мінфіном позицією МОН, пільговиків забезпечуватимуть обідами за рахунок освітньої субвенції з державної скарбниці. За рахунок місцевих бюджетів органи місцевого самоврядування зможуть забезпечувати харчуванням учнів інших категорій. Зокрема, шляхом часткової компенсації вартості обідів.

Народний депутат Тарас Кремінь нагадав, що документ має внутрішні суперечності, а крім того, на розв’язання проблеми харчування школярів спрямовано ще один законопроект (реєстр. № 3829 від 27.01.2016 р.), де співавторами виступили члени профільного комітету. Він запропонував позитивні сторони документа включити до порівняльної таблиці законопроекту №3829, яка буде підготовлена до другого читання.

Зрештою, комітет пристав на пропозицію Володимира Литвина «тиснути з обох боків» і рекомендував парламенту прийняти законопроект Олега Барни за основу в першому читанні, з урахуванням пропозицій народних депутатів і МОН. Якщо першим піде на розгляд законопроект від членів комітету, законопроект втратить свою актуальність і далі його не розглядатимуть.