Перше інклюзивне банківське відділення для обслуговування людей з фізичними обмеженнями відкрито у Вінниці. Тут враховано потреби тих, хто пересувається на візку, має вади зору і слуху.

Банківська установа неспроста розташована неподалік від Центру соціально-психологічної реабілітації людей з функціональними обмеженнями «Гармонія». Вихованці центру, а також учасники програм і проектів, які приїздять сюди з різних куточків області й держави, мають потребу користуватися банківськими послугами. «Під час ремонту приміщення перше, що зробили, — обладнали його пандусом, — каже керівник Вінницької філії Ощадбанку Юрій Боковий. — Коли звернули увагу, скільки людей на інвалідних візках зібралося у центрі «Гармонія», вони з’їхалися на заняття, несподівано виникла ідея внести корективи у план ремонту і максимально пристосувати його для такої категорії людей».
Каси у відділенні пристосовані не тільки для тих, хто пересувається на візках, а й тих, хто має вади зору і слуху. Столики теж мають відповідну висоту. Відвідувачів обслуговують семеро банківських працівників. З ними провели заняття, як надавати послуги людям з інвалідністю і як спілкуватися з ними.
— Уперше в житті я самостійно сплатила комунальні платежі, — каже керівник центру «Гармонія» Раїса Панасюк, яка пересувається на інвалідному візку. — До банківських установ навідувалася й раніше, до тих, що мають пандуси. Далі доводилося просити когось допомогти в отриманні послуги. Бо ж навіть сплатити гроші самостійно нема можливості, з візка до віконечка каси не дотягнутися. У цьому відділенні враховано всі потреби для людей з інвалідністю.
— Ми стали піонерами у справі реального включення в соціум людей з фізичними вадами і маємо намір продовжити цю справу, — додає Юрій Боковий. — Плануємо надати їм можливість рівноправно з іншими користуватися послугами у центральному відділенні, що знаходиться на вулиці Соборній у Вінниці, а також у ще декількох відділеннях на території обласного центру. На жаль, кількість таких людей збільшилася через бойові дії на сході країни, ми зобов’язані реагувати на виклики часу.

Вінницька область.

 

 

Керівник Вінницького центру соціально-психологічної реабілітації людей з функціональними обмеженнями «Гармонія» Раїса Панасюк уперше самостійно здійснила платіж у першому у місті інклюзивному відділенні банку.

Фото з сайту Вінницької облдержадміністрації.