Проект з управління побутовими відходами реалізують на Вінниччині за фінансової підтримки МЗС Італії. Грант на його проведення виграла Вінницька облрада.
Протягом двох днів італійські фахівці навчали керівників органів місцевого самоврядування області методів правильного поводження з відходами, а також спільно обговорювали можливі варіанти їх утилізації. Представники італійських компаній, а також екологи перед початком тренінгу побували на полігоні, куди вивозять відходи. Схвально відгукнулися про відбір метану, його спалювання і перетворення на електричну енергію, яка надходить до загальної мережі.
Крім керівників територіальних громад, участь у заняттях взяли екологи й комунальники — загалом 90 осіб. «Дуже важливо забезпечити переробку відходів, як це робиться у цивілізованих країнах», — наголосив голова Вінницької облради Анатолій Олійник. Він нагадав, що згідно з законом заборонено захоронення неперероблених відходів. Така норма набирає чинності з 1 січня 2018 року.
— Ми зацікавлені в тому, щоб несанкціоновані сміттєзвалища, які є у кожному населеному пункті області, були закриті та рекультивовані, — зазначив під час виступу на тренінгу перший заступник голови Вінницької облдержадміністрації Андрій Гижко. — Адже вони не відповідають санітарно-гігієнічним нормам, тим само завдають великої шкоди довкіллю. Натомість варто побудувати в кожному районі один сучасний полігон, який обслуговуватиме всі сільські ради.

Вінницька область.