Але народних депутатів мобілізують, якщо доведеться приймати рішення на захист держави

Ранкове засідання 15 липня

Глава парламенту Андрій Парубій оголосив четверту сесію Верховної Ради восьмого скликання закритою. «Український законодавчий орган продемонстрував, що він може протистояти глобальним викликам під час війни, — підсумував він. — Бо найбільшим завданням Кремля у гібридній війні було кинути Україну в хаос безладдя і створити умови для перевиборів».

Очільник парламенту поінформував, що під час сесії ухвалено 450 законодавчих актів. «Нагадаю, що тільки на цьому липневому тижні, коли всі говорили, що депутатів не буде в залі й не буде кому голосувати, у вівторок ми прийняли 12 рішень, а в четвер — 16, — сказав А. Парубій. — Це і є ілюстрацією дієздатності парламенту, це і є наша відповідь агресору в тому числі». За словами глави законодавчого органу, Путін, отримавши поразку в концепції «Русская вєсна», згідно з якою планувалося захопити половину України, ввів план №2, який передбачає загальнополітичну дестабілізацію і зупинку функціонування органів нашої державної влади. «Я все життя говорив, що найбільша диявольська вигадка диявола в тому, щоб переконати, що диявола не існує, — сказав він. — У 2007 році я казав, що наступними після Грузії будемо ми, закликаючи в цьому залі голосувати проти окупації Російської Федерації. На Майдані я говорив про можливу агресію Росії. Мені не вірили, аж поки танки не прийшли на нашу землю». За словами А. Парубія, нам важливо розуміти, хто наш ворог. А завдання цього ворога полягає в тому, щоб посварити народних депутатів у залі — людей, які разом були на Майдані та в АТО, які пліч-о-пліч стояли в окопах. «Ми всі гуртом, усі фракції продемонстрували, що цей план не має жодних шансів, не має перспектив, — сказав він. — Парламент у найважчі часи нашої держави був тим майданчиком, який дозволяв Україні виходити з криз — і після Помаранчевої революції, і після Революції Гідності».

А. Парубій висловив гордість тим, що, пройшовши випробування, український парламент працює і ухвалює закони для зміцнення оборони. А також демонструє готовність і далі боротися з корупцією — «найбільшим злом після Путіна». Адже під час цього скликання створено Антикорупційну прокуратуру та Національне антикорупційне бюро. Саме цей парламент після розслідування НАБу ухвалив рішення про арешт депутата Онищенка, якого звинувачують у розкраданні мільярдів. «Ми продемонстрували, що готові зламати всі схеми і ухвалювати закони, які раніше жодне скликання не наважувалося ухвалити, — підкреслив глава парламенту. — Наприклад, провести декомунізацію. Ми перейменували більше тисячі населених пунктів. Так ми продемонстрували, що вперше за багато років маємо понад три сотні голосів проукраїнських і проєвропейських депутатів. Це відповідь тим, хто говорить про недієздатність парламенту».

«Ми не завершуємо роботу в парламенті, — сказав А. Парубій. — Лише закриваємо пленарне засідання. Наступного тижня нас чекає робота в комітетах. Переконаний, що у разі загострення ситуації на сході ми швидко зберемо 150 підписів, щоб відкрити позачергову сесію. Упевнений — ми будемо мобілізовані, щоб приймати рішення на захист держави».

А, розпочавши засідання, глава парламенту поінформував, що в сесійній залі присутні представники Кабінету Міністрів на чолі з Прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом та Генеральний прокурор Юрій Луценко. Останній висловив бажання звернутися до парламентаріїв із повідомленням. «Згідно із законом я дав відповідь, що ми завжди раді й готові вислухати Генпрокурора», — сказав Андрій Парубій та надав слово Юрію Луценку, який повідомив, що Головною військовою прокуратурою здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, у якому серед іншого йдеться про обставини та причини виникнення Іловайської трагедії, яка сталася у серпні 2014 року. За його словами, на даний момент судова комплексна комісійна військова експертиза перебуває на завершальній стадії і її висновків можна очікувати в середині серпня. На основі документів експерти встановили, хто і як командував військами, хто віддавав і, головне, не віддав життєво важливих наказів. За словами Генпрокурора, народні депутати також можуть долучитися до встановлення істини. Для цього всім охочим необхідно оформити допуски до державної таємниці. У такий спосіб народні обранці зможуть ознайомитися з матеріалами справи. «Це дасть змогу без порушень закону донести об’єктивну істину без фальсифікацій», — зауважив Ю. Луценко. У відповідь на це очільник парламенту пообіцяв підготувати всі необхідні документи і перелік народних депутатів, які захочуть долучитися до процесу.

Після цього парламентарії перейшли до години запитань до уряду. Перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Юлія Ковалів поінформувала, що минає 231-й день, відколи наша країна повністю припинила купувати російський газ. Це стало можливим завдяки тому, що блакитне паливо почали купувати не за політичними угодами, а за ринковою ціною. Відтак, «нині ніхто від нас не зможе вимагати політичної лояльності, чи поступок, які підривають суверенітет нашої країни», — зауважила урядовець. Формула ціни на газ тепер прив’язана до реальної ціни, за якою він купується, стверджує вона. За словами Ю. Ковалів, така ціна дозволяє не тільки повністю викорінити корупційні ризики, що виникали при різних цінах на газ для населення, промисловості та ТКЕ, а й уникнути дефіциту «Нафтогазу України».

Тож уряд мав лише два способи покриття різниці. Перший — через пряме фінансування НАК прямо з бюджету. У 2014 році на це довелося виділити 108 мільярдів гривень. Цьогоріч на це пішов би 171 мільярд, а це сума більша від тої, яку виділили на фінансування оборонної сфери. Інший спосіб — призначення адресних субсидій. Ю. Ковалів назвала такий варіант єдино правильним. Завдяки його впровадженню, каже вона, бюджет отримає додаткових 130 мільярдів гривень, які зможуть направити на армію, або для перекриття недостачі в Пенсійному фонді. Так, зауважила чиновниця, видатки на оборонну сферу цього року порівняно із 2014-м збільшилися вдвічі.

Перший заступник міністра особливо підкреслила: відчутний внесок в оці зекономлені 130 мільярдів вдалося внести, в тому числі, завдяки унеможливленню корупційних схем у газовому секторі. Встановлення єдиної ринкової ціни на газ стало поштовхом для стимулювання нашого власного видобутку газу, каже вона. Адже дешеві ціни рік за роком знищували власне виробництво, а ми в той час фінансували розвиток російського газовидобування. Ю. Ковалів озвучила амбітну мету Кабміну — зробити нашу країну до 2020 року повністю енергетично незалежною. Нині ми споживаємо втричі більше енергоносіїв, аніж могли б, стверджує вона. Тож великі сподівання в уряді покладають на програму енергоефективності.

Детальніше теми тарифів торкнувся міністр соціальної політики Андрій Рева. За його словами, основним гарантованим механізмом захисту в умовах переходу на ринкові ціни на енергоносії залишається програма житлових субсидій, наголосив А. Рева. З урахуванням моніторингу реального споживання енергоносіїв отримувачами субсидій, норма природного газу для населення для опалення знижена на 21 відсоток з 7 до 5,5 кубометра на квадратний метр площі на місяць опалювального сезону. Щоб стимулювати громадян до економного споживання послуг, частину невикористаних субсидій в еквіваленті вартості 100 кубічних метрів природного газу, або 150 кіловат-годин електричної енергії, можна буде зараховувати як оплату послуг на наступні розрахункові періоди.

Урядовець відзвітував про спрощені процедури призначення субсидій, які унеможливлюють наявність черг при ухваленні рішень, і про автоматизованість здійснення перерахунків. Він гарантував стабільність системи субсидіювання громадян. Після цього міністр перейшов до спростування міфів, які, за його словами, поширюються в суспільстві. Зокрема, він заперечив інформацію про те, що суму отриманих субсидій доведеться повертати в майбутньому або отримання допомоги від держави може перешкодити купівлі будинку. Це чутки, які не підтверджено жодним реальним випадком, каже він, а «субсидія є безповоротною державною допомогою». Не відповідає реальності й те, що нібито газ необхідно використати в повному обсязі, інакше субсидію перестануть надавати. Не можна стимулювати людей використовувати більше енергоресурсів, аніж їм потрібно, зауважив чиновник. Допомога, мовляв, надається в межах соціальних нормативів, і якщо норми не використано, заощаджені кошти залишаються на рахунках сім’ї.

Також А. Рева повідомив, що на підтримку держави можуть розраховувати і непрацюючі та бездітні — у таких випадках за основу розрахунків береться умовний дохід, який складається з двох мінімальних зарплат. Спростував чиновник і те, що субсидії не призначаються за наявності заборгованості з оплати комунальних послуг. Так було раніше, але тепер держава йде назустріч людям, накладаючи, щоправда, обов’язок платити хоч частину рахунку самотужки.

Жодних штрафів за помилки, допущені в декларації для оформлення пільг, не буде, запевнив міністр соціальної політики. Але одразу доповнив: санкції допустимі, якщо якусь інформацію приховали свідомо. Спростував він також інформацію про те, що допомогу не зможуть отримати батьки-пенсіонери, діти котрих зареєстровані в їхньому помешканні, але проживають в інших місцях. У такій ситуації зарадить документ, що підтверджує тимчасову відсутність осіб, або рішення комісії, яка обстежує умови проживання родини. На завершення урядовець звернувся до народних депутатів з інформацією про те, що навіть більшість із присутніх у залі парламентаріїв на основі своїх довідок про доходи зможуть оформити субсидії.

На початку засідання парламентарії вшанували пам’ять жертв теракту, який стався у Ніцці після святкування Дня взяття Бастилії. «Влада Франції вже класифікувала цей акт як терористичний, — сказав Голова Верховної Ради Андрій Парубій перед тим, як оголосити хвилину мовчання. — Український парламент висловлює співчуття французькому народу, всім загиблим та їхнім родинам. Тероризм не має національності. Щодня на Донбасі гинуть українські хлопці від рук кремлівських терористів. Це зло, яке ми маємо подолати».

З днем народження вітали народних депутатів Віталія Гудзенка та Артура Палатного.

 

 

Олексій Кириченко, Віктор Вовк.

 

 

Євген Дейдей, Георгій Логвинський.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.