У Дніпрі тим, хто торгує просто на вулицях, часто безпосередньо з землі, хочуть запропонувати альтернативу -- місця на соціальних ринках. Їх міськрада планує створити майже три десятки в різних районах обласного центру. Перший може з'явитися вже у жовтні.

 

Як розповів журналістам начальник управління реклами та торгівлі міськради Руслан МОРОЗ, такі майданчики для торгівлі будуть безпечнішими для містян, адже там перевірятимуть якість товарів. Щоб втілити ідею у життя, міськрада, зокрема, нині веде перемовини із власниками легальних ринків -- їх у Дніпрі працює 82, та половина стоять напівпорожні. Проте не на всіх передбачено соціальні місця, на більшості вимагають укладання довгострокових договорів.

 

За словами Руслана Мороза, ідея створення соціальних ринків, зокрема, виникла через те, що масштаби стихійної торгівлі тільки зростають. Нині у міськраді розробляють проект, за яким у всіх районах Дніпра, неподалік від звичних стихійних точок, виділятимуться майданчики, де комунальним коштом облаштують прилавки. За планами, плата за торгове місце тут орієнтовно складе 10-20 грн. на день.

 

А вже наступного літа у Дніпрі може з'явитися ще один ринок соціального спрямування. Як розповів Руслан Мороз, його планують створити з ларьків, що були встановлені із порушеннями, а після демонтажу виявились непотрібними власникам. За останні п'ять місяців із вулиць прибрали майже три сотні таких кіосків, понад сотня з них із різних причин залишаються на штрафмайданчику.

 

Нині доопрацьовується документ, який винесуть на сесію міськради. Він дасть змогу визначати такі кіоски нічийними, приймати їх на баланс громади міста, а далі -- використовувати за призначенням. Одним із варіантів застосування придатних для торгівлі ларьків Руслан Мороз називає створення масштабного соціального комунального ринку за межами Дніпра. Де його краще розмістити, вже восени хочуть запитати у містян, провівши відповідні громадські слухання.

 

Галина НЕРЕТІНА.

 

Дніпропетровська область.

 

Голос України