На Вінниччині провели в останню путь Героя Радянського Союзу 95-річного Івана КОВАЛЬОВА. Він був останнім серед живих краян, удостоєних високого звання у роки Другої світової війни.

 

На знімку:

 

таким залишиться у пам'яті земляків
Герой Радянського Союзу Іван КОВАЛЬОВ

 

-- Два місяці тому, 21 травня, у будинку Івана Платоновича яблуку не було де впасти, -- розповів кореспонденту "Голосу України" сільський голова Тарасівки Жмеринського району Анатолій КОЗАЧЕНКО. -- Привітати його з днем народження прийшли односельці, приїхали гості з району, обласного центру. Іменинник пригубив чарчину, а тоді запитав присутніх: "Ви не проти, якщо я вам заспіваю?". Він так співав, що аж мурашки були поза спиною. І все народні пісні.

 

Уже 1941-го 20-річний Іван Ковальов був на фронті. У бою під Вязьмою зазнав важкого поранення. Після тривалого лікування знову повернувся на війну. Був ще раз поранений і двічі контужений.

 

Служив у диверсійно-розвідувальному батальйоні. Був командиром взводу. Мав прізвисько Бурундук через невисокий зріст і спритність. Сім місяців його підрозділ провів у тилу ворога. За виконання завдання з підриву мостів, залізничних колій, якими фашисти перевозили зброю, техніку, військових, ворожі автомобілі, Івана Ковальова удостоїли найвищої нагороди -- Золотої Зірки Героя Союзу. Указ про нагородження вийшов 4 червня 1944 року.

 

Після війни Ковальов ще вісім років служив на Далекому Сході в інженерних військах. Там на його честь названо один з траулерів.

 

До рідної Тарасівки Герой повернувся на білому коні. "Мені дідусь розповідав, як усім селом зустрічали Івана Платоновича, коли він після служби приїхав додому, -- продовжує сільський голова Анатолій Козаченко. -- Не знаю подробиць, але в село він в'їхав верхи на білому коні. Про це досі згадують односельці".

 

Іван Ковальов працював у господарстві керівником партійної організації, на інших роботах. Разом з дружиною виховали двох дітей -- доньку Тамару й сина Володимира. Вони мешкають у Вінниці. До останніх днів поруч з дідусем була внучка Наталія, яка доглядала його.

 

Депутати Жмеринської районної ради, щоб попрощатися з Героєм, перервали роботу сесії, яка відбувалася 21 липня. В останню путь відважного фронтовика провели з військовими почестями під звуки оркестру Повітряних сил України.

 

Висловлюємо щирі співчуття рідним і близьким Героя Союзу Івана Ковальова.

 

Віктор СКРИПНИК.

Фото надано автором.

 

Вінницька область.

 

Голос України