На Вінниччині намолочено перший мільйон тонн зерна нового врожаю. Таку кількість збіжжя зібрано з третини площ, торік з такого само клину намолотили 700 тисяч тонн зерна.

 

Середня урожайність ранніх зернових -- 51,1 центнера з гектара, це на десять центнерів вище за показник 2015-го. Найщедріше вродила озима пшениця, її намолочують по 55,6 центнера на круг. Торік на цей час збирали по 43,5 центнера.

 

Директор департаменту агропромислового розвитку Вінницької облдержадміністрації Микола НЕЇЛИК у розмові з кореспондентом "Голосу України" звернув увагу на тенденцію збільшення показника урожайності упродовж жнив.

 

-- Якщо за підсумками першої декади збирання середня урожайність ранніх зернових становила 47 центнерів з гектара, то нині цей показник -- 51,1 центнера. Так само збільшено намолот основної продовольчої культури -- озимої пшениці. Косовицю розпочинали на площах, пошкоджених вітром і дощем, тому й результат був трохи гірший.

 

У жнивній кампанії нинішнього року додатково задіяно 38 нових комбайнів, придбаних сільгосппідприємствами краю. За словами співрозмовника, сучасна техніка забезпечує високу ефективність збирання за мінімальних втрат. Це одна з причин вищих, ніж торік, намолотів.

 

За прогнозами фахівців, валовий намолот зернових та зернобобових на Вінниччині цьогоріч становитиме п'ять мільйонів тонн.

 

Віктор СКРИПНИК.

 

Вінницька область.

 

Голос України