Дощі пригальмували на полях країни збирання ранніх зернових та ріпаку. Водночас волога погода, що прийшла на зміну нещадній спеці, виявилася сприятливою для розвитку інших культур — соняшнику, сої, кукурудзи, цукрових буряків.

Опади дали змогу чиновникам Мінагрополітики прогнозувати стабільну ситуацію на ринку цукру. За даними відомства, цьогоріч буде зварено майже 1,7 млн. тонн солодкого піску. Якщо зважати ще й на перехідні запаси, такої його кількості з лишком вистачить для забезпечення внутрішнього попиту.

Останнім часом фіксується тенденція до зниження споживання цукру населенням, а також скорочення попиту на нього з боку суміжних галузей харчової промисловості. За прогнозами директора департаменту продовольства Мінагрополітики Миколи Мороза, «з урахуванням початкових запасів та обсягів зовнішньої торгівлі, зокрема і в рамках домовленостей з ЄС, пропозиція внутрішнього ринку становитиме майже 2,05 млн. тонн, за потреби внутрішнього ринку на рівні 1,6 млн. тонн».

Як вважають у міністерстві, достатні обсяги цукру підтверджуються і стабільною ситуацією на внутрішньому ринку. Згідно з даними Держстату, за останні вісім місяців оптово-відпускні ціни виробників та роздрібні ціни на цукор знизились на 9,2% та 11,8% відповідно.

Тим часом у столичних супермаркетах вартість солодкого піску фактично залишається на рівні минулого року: кілограмовий пакет бурякового цукру коштує від 14,99 до 21 грн.