На Вінниччині провели в останню путь Героя Радянського Союзу 95-річного Івана Ковальова. Він був останнім серед живих краян, удостоєних високого звання у роки Другої світової війни.

— Два місяці тому, 21 травня, у будинку Івана Платоновича яблуку не було де впасти, — розповів кореспонденту «Голосу України» сільський голова Тарасівки Жмеринського району Анатолій Козаченко. — Привітати його з днем народження прийшли односельці, приїхали гості з району, обласного центру. Іменинник пригубив склянку із спиртним, а тоді запитав присутніх: «Ви не проти, якщо я вам заспіваю?» він так співав, так затягував, аж мурашки бігали по спині. І все народні пісні. Я тоді подумав: мабуть, це перед смертю.
Уже у 1941-му 20-річний Іван Ковальов був на фронті. У бою під Вязьмою зазнав важкого поранення. Після тривалого лікування знову повернувся на війну. Був ще раз поранений і двічі контужений.
Служив у диверсійно-розвідувальному бата-
льйоні. Був командиром взводу. Мав прізвисько «Бурундук», через невисокий зріст і спритність. Сім місяців його підрозділ провів у тилу ворога. За виконання завдання з підриву мостів, залізничних колій, по яких фашисти доставляли зброю, техніку, військових, ворожі автомобілі, Івана Ковальова удостоїли найвищої нагороди — Золотої Зірки Героя Союзу. Указ про нагородження вийшов 4 червня 1944 року.
Після війни Ковальов ще вісім років служив на Далекому Сході в інженерних військах. Там на його честь названо один із траулерів. До рідної Тарасівки Герой повернувся на білому коні. «Мені дідусь розповідав, як усім селом зустрічали Івана Платоновича, коли він після служби приїхав додому, — продовжує сільський голова Анатолій Козаченко. — Не знаю подробиць, але в село він в’їхав верхи на білому коні. Про це дотепер згадують односельці». Працював у господарстві керівником партійної організації, на інших роботах. Разом з дружиною виховали двох дітей — доньку Тамару й сина Володимира. Вони проживають у Вінниці. До останніх днів поруч з дідусем була внучка Наталія, яка доглядала його.
Депутати Жмеринської районної ради, щоб попрощатися з останнім Героєм, перервали роботу сесії, яка відбувалася 21 липня. В останню путь відважного фронтовика провели з військовими почестями під звуки оркестру Повітряних сил України. Висловлюємо щирі співчуття рідним і близьким Героя Союзу Івана Ковальова.

Вінницька область.

 

 

 

На знімку: таким залишиться у пам’яті земляків останній Герой Радянського Союзу на Вінниччині Іван Ковальов.

Фото надано автором.