На Дніпропетровщині вже в новому навчальному році запрацюють чотирнадцять опорних шкіл, які об’єднають 27 філій в десяти районах, а також Апостолівській та Солонянській територіальних громадах. Про це повідомив директор департаменту освіти та науки ОДА Олексій Полторацький. За його словами, молодші класи навчатимуться за місцем проживання, старшокласників підвозитимуть на автобусах до опорних шкіл на відстань не більше 20 кілометрів. Возитимуть й найкращих вчителів із селищ. Автобусів вистачить, закуповують і нові.

Кожна з опорних шкіл отримає субвенцію з обласного бюджету — майже 1,5 млн. грн. На ці кошти придбають нові меблі, спортінвентар, обладнання для мультимедійних класів. А зазначені навчальні заклади першими отримуватимуть шкільні автобуси.
За словами Олексія Полторацького, за останні два десятиліття кількість учнів у школах скоротилася майже вдвічі. Багато сільських навчальних закладів, побудованих на початку 90-х, — не укомплектовані. Утримувати ж школу, в якій навчається лише тридцятеро дітей, дуже дорого. Окрім того, залишає бажати кращого і власне якість освіти, про що говорять навіть цьогорічні результати ЗНО. Саме ці проблеми збираються вирішити за допомогою опорних шкіл, які в районах області створили на базі найкращих навчальних закладів.

Дніпропетровська область.