Упродовж четвертої сесії Верховна Рада України приділяла значну увагу безпековим питанням: зміцнення обороноздатності, державне оборонне замовлення, соціальний і правовий захист військовослужбовців, учасників АТО та членів їхніх сімей, мобілізація тощо. Законопроекти у сфері національної безпеки та оборони розглядалися парламентом у першочерговому порядку і здебільшого безперешкодно знаходили підтримку в сесійній залі представників різних фракцій, незалежно від їх політичних поглядів.

Серед основних досягнень Комітету з питань національної безпеки і оборони та вищого законодавчого органу в безпековій сфері:

 спрощення процедури закупівель для потреб української армії (ухвалення Закону «Про особливості здійс-нення закупівель товарів, робіт і послуг для гарантованого забезпечення потреб оборони»);

 захист кордонів. Парламент надав право Державній прикордонній службі вести контррозвідувальну діяльність (зміни до Закону «Про контррозвідувальну діяльність (щодо підрозділів забезпечення внутрішньої і власної безпеки Державної прикордонної служби України»);

 створення об’єднаного оперативного штабу, ключового органу для координації та управління угрупуваннями військ (Закон «Про внесення змін до деяких законів України з питань оборони»).

Законопроектом «Про внесення змін до деяких законів України щодо Сил спеціальних операцій Збройних Сил України (ССО)» — утворено новий окремий вид Збройних Сил. ССО — це підрозділи, які мають спеціальні можливості у сферах розвідки, прямих акцій та військової підтримки для виконання складних завдань. Девізом ССО пропонується обрати бойове гасло Святослава Хороброго — «Іду на Ви».

Задля підтримки українських воїнів та їх сімей парламент ухвалив рішення, спрямовані на сприяння працевлаштування учасників бойових дій (Закон «Про внесення зміни до статті 14 Закону України «Про зайнятість населення» щодо додаткових гарантій у сприянні працевлаштування учасників бойових дій, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення»).

Близьких родичів осіб, які загинули в АТО, звільнено від призову на військову службу під час мобілізації (Закон «Про внесення змін до статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» щодо звільнення від призову на військову службу під час мобілізації близьких родичів осіб, які загинули під час безпосередньої участі в антитерористичній операції»).

Створення бази даних ДНК військово-службовців для гарантування ідентифікації кожного воїна — у першому читанні прийнято законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо генетичної ідентифікації військово-службовців)».

Парламент також проголосував постанову про затвердження рішення Ради національної безпеки і оборони України від 20 травня 2016 року «Про виконання резолюції Ради Безпеки Організації Об’єднаних Націй від 20 липня 2015 року №2231 щодо Спільного всеосяжного плану дій в частині секторальних санкцій».

За період четвертої сесії комітетом було проведено спільне засідання разом із робочою групою Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради з питань приватизації. Відбулися комітетські слухання на тему «Проблеми учасників антитерористичної операції та шляхи їх вирішення».

На виконання Плану законодавчого забезпечення реформ в Україні у комітеті відбулися неодноразові засідання робочих груп — зокрема, щодо законодавчого врегулювання діяльності Сил спеціальних операцій, обговорення законодавчої проблематики про створення та виробництво озброєння, військової і спеціальної техніки, щодо обговорення законодавчої проблематики оборонно-промислового комплексу, з розробки законопроекту про органи військової юстиції; з розробки проекту закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності військово-службовців та деяких інших осіб.

Резонансною подією стало заслуховування у комітеті інформації та оприлюднення стенограми засідання Ради національної безпеки і оборони України від 28 лютого 2014 року щодо ситуації, яка склалася в державі у кінці лютого—березні 2014 року (питання анексії Автономної Республіки Крим).

За звітний період комітетом опрацьовано 1405 документів вхідної кореспонденції, які надійшли від органів державної влади, громадських організацій, громадян.

КОМЕНТАР

Іван ВІННИК, секретар Комітету з питань національної безпеки і оборони:

— За цей рік парламент проголосував декілька регламентних речей, підготовлених нашим комітетом для підвищення обороноздатності країни. А саме: закон про Сили спеціальних операцій, що були включені до переліку військових формувань, які є офіційними у складі ЗСУ, основні засади функціонування Сил спеціальних операцій, закон про особливості здійснення закупівель для забезпечення потреб оборони на особливий період, який зменшує терміни проведення відкритих закупівель через систему «ProZorro».

Також варто наголосити на тому, що парламент впритул підійшов до прийняття закону про спецконфіскацію. Головне, що ми досягли консенсусу в цьому питанні. Шкода, що не вдалося прийняти його на цій сесії. Відповідно, вже зараз ми не зможемо забезпечити належне фінансування оборонно-промислового комплексу. Адже його фінансування, ремонт та модернізація техніки пов’язані з ухваленням закону про спецконфіскацію. Цього не було зроблено і, як проміжний вихід, «Укроборонпрому» на минулому тижні було надано державні гарантії для залучення кредитів у державних банках. Однак, я впевнений, що з самого початку наступної сесії цей закон буде прийнято.

ДОВІДКА

Комітет Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони за період четвертої сесії, як повідомили в його секретаріаті, провів 16 засідань, на яких розглянуто 122 питання. Верховною Радою за поданням комітету прийнято 48 законів, з яких на четвертій сесії — 11. Нині на розгляді у комітеті перебуває 287 законопроектів, із яких для 104 його визначено головним виконавцем.

Підготувала Олександра КУЧЕРЯВА.