Центр надання адміністративних послуг створено у селі Якушинці, що неподалік Вінниці. Понад десять тисяч місцевих мешканців, які проживають на території громади, отримали можливість вирішувати питання пенсійного забезпечення, соціального захисту, землеустрою, оформлення спадщини та архітектурно-будівельного контролю — загалом тут надають 56 видів адміністративних послуг.

— Їх перелік розміщено на сайті нашої сільської ради, — розповідає сільський голова Василь Романюк. — Керівник центру і два адміністратори працюють на постійній основі, фахівців інших галузей запрошуємо з району. Що необхідно було для його створення? Бажання і підтримка депутатів. Тих, хто б голосував проти, на сесії не виявилося.
Місце для нової структури виділили у приміщенні сільського Будинку культури. Комп’ютерну техніку придбали за кошти бюджету. За перше півріччя план надходжень до бюджету ради перевиконано на 6,2 мільйона гривень. Значну суму мають за рахунок розташування на території ради восьми автозаправних станцій та двох великих торговельних центрів.
— Найбільше надходжень маємо від реалізації підакцизних товарів, — уточнив сільський голова. — Значну частку становлять суми, отримані від земельного податку.
Сільський «Прозорий офіс» працює з понеділка по суботу. Місцеві мешканці схвально відгукуються про новинку. Особливо люди старшого віку. «Мені треба вирішити земельне питання, — каже пенсіонерка Ганна, прізвища не називає. — Залишила адміністратору заяву, він повідомив, коли прийти отримати документи. Раніше довелося б їхати у Вінницю, і не раз, а тут спеціалісти самі приїжджають і без мене все зроблять».
Якушинецька сільська рада також єдина в області отримала повноваження Державної інспекції архітектурно-будівельного контролю. Їх надано у рамках децентралізації сфери держархітектбудконтролю. «Сільрада має право реєструвати дозвільні документи на будівельні роботи на території громади, — пояснив Василь Романюк. — Щоправда, при цьому зобов’язані контролювати перебіг виконання робіт від початку будівництва до введення об’єкта в експлуатацію». Отримання таких повноважень спонукало керівника громади до надання низки інших послуг.

Вінницька область.

КОМЕНТАР

Голова Вінницької районної ради Сергій Сітарський:

— Якушинецька громада використала можливості географічного розташування. Поруч обласний центр, отже, запрошеним фахівцям не складно діставатися до сільського «Прозорого офісу». Однак на перше місце я б поставив питання активності сільського голови. Якби не його ініціатива, не було б у селі «Прозорого офісу». Адже до його створення ніхто не зобов’язував сільського голову. Нині він працює над формуванням об’єднаної територіальної громади. Знаю, що з трьома сусідніми громадами уже погоджено питання об’єднання з потужною Якушинецькою. Мешканці ще однієї, яким також запропонували увійти в нову громаду, поки що обдумують, наскільки їм вигідно це робити.

 

 

На знімку: «Прозорий офіс» у селі Якушинці.

Фото газети «Подільська зоря».